www.varchev.com

Фундаментален анализ за перспективите пред цената на петрола.

Рейтинг:

12345
Loading...

Негативните настроения около петрола продължават, след като цените се понижиха с повече от 20% от достигнатия максимум през годината, отбелязвайки най-лошото му представяне през първите шест месеца на годината от 1997 г. насам, с което официално той мина на меча пазарна територия.

Продължаващият спад на цените изглежда се дължи на това, че увеличаването на производството от САЩ, Либия и Нигерия, както и упорито високите запаси в световен мащаб подкопават вижданията, че продължаващите съкращения в производството, водени от ОПЕК и Русия, ще повишат цените, т.е пазара не вярва, че ще може да се ограничи голямото предлагане.

Повишената продукция от Нигерия и Либия, двата членове на ОПЕК освободени от сделка за намаляване на производството омаловажават очакванията за ограничение на предлагането.

Износът от 14-членната група износители отбеляза по-висок ръст през май поради нарастващото производство в Нигерия, Либия и Ирак, пораждайки загриженост за усилията на ОПЕК да намали глобалните запаси от суров петрол. ОПЕК и други производители се ангажираха да запазят производството на 1,8 милиона барела на ден.

Производството на петрол в Либия е нараснало с повече от 50 000 барела на ден до 885 000 барела. Междувременно износът от Нигерия ще се увеличи с 62 000 барела на ден през август.

Нека видим и каква е ситуацията в САЩ.

Индекса на произвежданата продукция от шистов пясък продължава да расте, което означава че производството в САЩ бележи все по-големи добиви.

Ако се поддържа, очакваният ръст на производството добивът от шистовите играчи ще бъде поне с половин милиона барела на ден повече до края на годината. Увеличаване на мощностите при добива на шистов петрол се наблюдава когато цената на петрола достигне над $55 за барел. Някой казват, че break even при добива на шистов петрол е при цена на обикновения от $65. Въпреки това добивът нараства.

petrol1

Последните данни от петък 16-ти показват покачване с 6 нови петролни платформи, като общият брой достигна 748 платформи. Тенденцията към увеличаване остава стабилна и това влияе силно негативно на петрола, дори когато броят платформи е далеч от рекордните стойности отчетени през 2015 година.

Производството в САЩ се повишава и не само от шистовия петрол. Данните показват,че проучванията и новите сондажи също бележат ръст, което предполага все по-голямо предлагане :

petrol2

В последния си доклад за паричната политика Централната банка на Русия нарисува отрицателна перспектива за цената на петрола , като посочи , че растежът на производството в САЩ, Либия и Нигерия, заедно със забавящата се икономика  в Китай и общото намаляващо търсене на енергия , може да доведе до понижение на ценате до около 25 долара за барел през 2018 година.

Всички фактори показват негативни настроения на пазара на петрол. Разбира се това е нормално когато цената бележи толкова значително понижение.

Докъде ще пада цената, къде може да очакваме подкрепа, около кои нива? На този въпрос няма еднозначен отговор, защото цените в краткосрочен план може да се влияят от всякакви фактори, дори да продължават инерционното си движение и в двете посоки. Ясно е едно, че колкото повече цената се понижава, толкова повече мощности в САЩ за производство на шистов пясък ще бъдат изклювани и толкова повече капацитета на мощности за добив на петрол с по-голяма себестойност ще бъде понижаван, а потреблението ще се повишава. Следователно въпросът е каква е средната справедлива цена около която предлагането и търсенето ще бъдат в равновесия.

Кривата на новите мощности в САЩ за добив на шистов петрол се повиашва, но около текущите цени започва за забавя ръста си, следователно цените около 40 долара и по-ниски от 40 долара стават нерентабилни и може да очакваме изклюване на част от тях и спад на производството. Себестойността на много петролни полета в Иран Русия и други страни е по-голяма от 40 долара  за добив на барел, което също ще води до понижаване на производството. Това означава, че първата сериозна фундаментална подкрепа на цената е 40 долара.

От голямо значение е и времето, колко дълго цената ще се задържи под около 40 долара за барел или по-ниско. Колкото това време е по-голямо, толкова пробелемите около шистовите компании ще се повишават, защото сектора е известен с големи кредити./ Тези кредити няма да могат да се обслужват, което ще изкара много компании извън сектора завинаги. Необслужваните кредити са значителни и може да доведат до големи проблеми за банките, което от своя страна може да даде началото на нова криза, а от там и в понижение на перспективите пред икономиката на САЩ а в последствие до по-голямо понижение в цената на петрола.

Едно  е ясно шистовата революция е факт и няма да позволява сериозно повишение на цената на петрола. Много е ветоятно цената да консолидира в границите 38 - 50 долара за барел дълъг период от време.

Разбира се има и позитивни сигнали, които може да окажат позитивно въздействие върху цената:

На първо място навлизаме в лятния сезон, когато потреблението на петрол се повишава, което може и вероятно ще окаже влияние  - позитивно при тези ниваки цени и около достигнатите технически нива на подкрепа. На второ място Китай в началото на седмицата повиши квотите си на внос на петрол с 4.7%, което означава по-голям вност, вследствие на което може да видим ограничаване на разликата между търсене и предлагане.

oil_10_39-22_06aqq

Цените на петрола брент достигнаха 44.76 долара, доблизавайки зона на сериозна подкрепа 41.5 - 43.6, където очакванията ни са за подкрепа и краткосрочна корекция над нива 47 долара.

В краткосрочен план може да очакваме

Стефан Д. Ангелов - Head of Stocks Trading

 


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни