www.varchev.com

Фундаментален анализ на петрола и как цената му ще повлияе на пазарите

WTI Daily Chart

Рейтинг:

12345
Loading...

Цената на петрола претърпя наистина сериозен удар и без съмнение това е в резултат действията на две страни – Русия и Саудитска Арабия. Само до преди седмица, двете страни бяха най-големите защитници на споразумението за съкратен добив на ОПЕК и страните производителки извън картела. В момента обаче политиките и на двете страни рязко смениха посоката изненадвайки всички, от производителите в ОПЕК до трейдърите на пода в Чикаго.

Защо Русия и ОПЕК предприеха тези действия? Заплахите за доставките, породени от повторното налагане на Щатските санкции върху Иран, както и колапса на енергийната индустрия във Венецуела, накараха Арабите да вземат кардинални мерки и да покажат, че все още са фактор на пазара. Макар и неофициално, петролните спекуланти смятат, че Доналд Тръмп също е част от решението на Саудитска Арабия. На 20-ти април щатския президент заяви, че е притеснен от покачващите се цени на петрола, обвинявайки ОПЕК, че стои в дъното на всичко, като изнася голямо количество петрол на танкери в океана, чакайки цената да скочи.
Ядреното споразумение с Иран – Факт е че САЩ се дистанцираха от ядреното споразумение с Иран, което до някъде гарантираше сигурността в Близкия Изток и петролните продажби на страната. Веднага след това, Европейския Съюз взе нещата в свои ръце, като обеща на Иран да изкупува част от петрола им, а в замяна страната да не предприема разработване на ядрено оръжие. Не всичко обаче е толкова лесно, тъй като предложението на европейската комисия се сблъсква със сериозни опасения. Тревоги по-конкретно предизвика предложението за финансиране на сделките с Иран с помощта на европейските централни банки. Централните банки се опасяват да не бъдат обвинени в сътрудничество в пране на пари и финансиране на тероризъм. Така например паричните преводи на Иран в евро могат по-късно да бъдат прехвърлени към Хизбула, която се смята за терористична организация от страна на САЩ. Европейската комисия заяви, че може да финансира сделки с Иран за петрол без намесата на търговските банки с помощта на централните банки. Те биха могли да прехвърлят на иранската централна банка суми в евро, за да погасят европейското потребление на петрол. По този начин санкциите на САЩ ще могат да бъдат заобиколени и това би позволило на европейците да продължат да осъществяват петролни сделки с Иран. Това от своя страна би спомогнало за спазването на икономическите ангажименти, поети при подписването на ядреното споразумение.

Какво да очакваме от тук нататък? Реално пазара все още е объркан и трейдърите играят на сигурно, тъй като не се знае каква ще бъде реакцията на останалите страни от ОПЕК. Тъй като Саудитска Арабия беше лидера, който оказваше най-силна подкрепа на споразумението за съкратен добив, подобна промяна в политиката най-вероятно ще даде тласък на по-малките производители на петрол да увеличат добива. Смятам, че това ще движи цената на черното злато от тук нататък, тъй като голяма част от тези страни изпитват огромни финансови затруднения. Към мечите перспективи добавям и голямото натрупване на запаси в САЩ, както и фактът, че нетните позиции на спекулантите са на нулево равнище показвайки, че не очакват по-нататъшно рали във възходяща посока.

Да не забравяме и САЩ ! ! ! През последната година САЩ се превърна в един от най-големите производители на петрол, нареждайки се непосредствено зад Саудитска Арабия. Това несъмнено направи страната фактор на петролния пазар. Щатите постигнаха това основно чрез шистовите находища, които разработват много усилено през последните 5 години. Големите инвестиции в шистовите находища и като цяло в самата технология на добив допринесоха за силно понижение в рентабилната цена при която те стават ефективни – Между $46 и $50. Какво означава това? Означава, че Break Even Point-a е много под текущата пазарна цена от $67 и това ще позволи на американците да добиват дори цената да продължи да се срива. С други думи, докато цената не падне под $50, САЩ по никакъв начин няма да реагира на факта, че ОПЕК и Русия сменят посоката от съкращение на добива към неговот увеличение. Статистиката го показва най-добре... Производството на суров петрол в САЩ не показа признаци на отслабване. Американските енергийни компании са добавили още 15 работещи сондажни платформи в седмицата, приключваща на 25 май, с което те стават 859 – най-високото ниво от 2015 г. насам. Това е показател, че производството на суров петрол в САЩ ще продължи да расте.
Производството на суров петрол в САЩ вече се е повишило с повече от 27% през последните две години до 10,73 млн. барела на ден, приближавайки се все по-близо до нивото, което произвежда Русия – 11 млн. барела на ден.

Какво ще се случи ако цените на петрола продължат да се сриват? Най-губещи ще са енергийните компании. Взимайки предвид и факта, че именно те са с най-голяма тежест в основните борсови индекси по света, е много вероятно да видим понижение на пазара на акции в глобален мащаб. От там, инвеститорите ще бъдат принудени да се насочат към покупката на Safe Haven инструменти, като Злато, JPY, CHF и инверсни ETFs. Да не забравяме и FX пазара, където понижението на петрола ще се усети най-силно при руската рубла, а валутите от развиващите се пазари ще претърпят понижение основно заради занижения риск апетит и разпродажбите на фондовия пазар.


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни