www.varchev.com

Хора, машини и финансови пазари. Новото нормално

Рейтинг:

12345
Loading...

Списъкът с "жертвите" на финансовите пазари през 2018 г. е достатъчно дълъг. Хедж фондове, Amazon, Apple, движения за трилиони долари и лоши трейдинг резултати. Дори Коледния дух не беше пощаден от агресивните разпродавания на пазара на акции. Разпродаване, което се почувства като Армагедон, като Бунт на машините, безпрецедентен катаклизъм. Но това чувство сякаш превърна ситуацията в по-драматична от колкото в действителност беше.

Факт, че всяко разпродаване в рамките на 20% носи болка. Настоящето обезценяване на акациите обаче е далеч от невиждано или нечувано, ако говорим за дълбочина и скорост на пропадане. През последните 100 година имаме достатъчно примери, в които можем да намерим достатъчно ситуации за агресивно разпродаване от порядъка на това на, което станахме свидетели.

Marshall Front, основател на Front Barnett Advisers казва: "Този процес е неизбежен. Продължава до безкрай".

Инвеститорите имат време да рефлектират върху събитията. Особено след като пазарите успяха да избегнат четвърта поредна седмица на масивни разпродавания. След като в сряда и четвъртък пазарите успяха да се върнат с най-силното си рали в рамките на един ден от 2009 г. насам, щетите, които S&P500 претърпя са ограничени до 15%.

"Това е напълно нормално. Но изнервя достатъчно всички пазарни участници, след като постоянно се говори за това". - казва Nancy Tengler, главен инвестиционен стратег в Tengler Wealth Management. "Това ще е постоянен трън в очите. Имаме върху прекалено много неща да се концентрираме за дневните, минутните и дори секундните движения. Исторически това нормално ли е? Да".

През последните месеци чухме достатъчно оплаквания и негативни изказвания по адрес на high-frequency трейдърите и quantitative фондовете, които са основните обвинени за "пердаха", който пазарите претърпяха, най-вече покрай Коледа. Може би. Тези групи са доста големи и в стремежа за търсенето на виновни те са удобна жертва. Министърът на финансите, Mnuchin е един от тези хора, които имат съмнения и са направили връзката между скорошните разпродавания и HFT групите.

Тези обвинения срещу алго трейдърите обаче могат трудно да се наложат, а противниците им ще трябва да намерят доста силни доказателства и аргументи да подкрепят обвиненията си. Проблемът е, че в миналото е имало моменти на пазарни крашове и без помощта на алго трейдърите. Крашът от 1929 е един доста силен пример. Колкото и да е лошо сегашното разпродаване, то е несравнимо когато говорим за краша от този период.

"Най-сериозните пазарни изменения, изразени в проценти, с изключение на това през 1987 г., са през 20те и 30те години". - казва Donald Selkin, главен пазарен стратег в Newbridge Securities Corp."Тогава също сме имали доста силно и драматично пропадане на цените, а тогава даже не е съществувала електронната търговия".

Dot - com Bust

Dot-com балонът. който се раздуваше от края на 90те години се пръсна през март, 2000 г., когато S&P500 затри 35% от стойността си в рамките на два месеца. На NASDAQ Composite, който достигна своя пик на 10 март от 5 040.62 пункта, му трябваха 15 години за да се възстанови отново до това ниво.

Black Monday of 1987

През 1987 г., S&P500 се е покачил с 36% в периода между януари и август. Така индекса записал почти най-добрата си година за последните три десетилетия. После през октомври, масирания sell - off довел до пропадане на индекса с 31% само за 15 дена, като повечето от разпродаването се случило във въпросния фатален понеделник.

1974 Sell - Off

Най-лошата година за S&P500 от 1937 г. Индекса отбелязал спад с 33% за 115 дена поради забавянето на икономическия растеж, нарастването на безработицата и рязко покачващата се инфлация. Акциите в последствие отскочили от дъното, като отчели ръст от повече от 50% между октомври 1974 г. и юли 1975 г.

1962 Rout

Инвеститорите, които са вече на възраст биха си спомнили 1962 г. S&P500 тогава е изгубил четвърт от стойността си в периода от март до юни 1962 г. Разгромът, още известен като "Kennedy Slide" се случил точно след като S&P500 нараснал със 79% за четири години. През следващите две десетилетия, индекса основно останал flat.

Not So Fat' 57

Потапянето на продажбите на автомобили и забавянето в строителния сектор, довели до гмуркане на акциите в територия на корекция от 20% за 99 дена през 1957 г. Това било само прелюдия преди началото на икономическа рецесия, в следствие на която брутния вътрешен продукт на САЩ се свил с 10% в рамките на три месеца през 1958 г.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни