www.varchev.com

Четири възможни сценария след срещата на ОПЕК и как това ще повлияе на WTI

OPEC vs Russia

Рейтинг:

12345
Loading...

ОПЕК и големите производители на петрол извън картела, като Русия са на прага на решаваща среща, където се очаква производствените съкращения да бъдат удължени с девет месеца до края на 2018г. Тези очаквания обаче са твърде повърхностни и докато всеки детайл по сделката не бъде определен и договорен очакваме цената на петрола да остане под натиск със засилена волатилност.

В следващите редове ще представим четири възможни сценария за развитие на преговорите, базирани на разговори с официални лица, както от ОПЕК, така и от страни производителки извън организацията.

1. Удължаване на съкратения добив до края на 2018г., както Саудитска Арабия желае.
Саудитсите предлагат програмата да продължи до края на 2018г. без изменения и право на промени през периода, а на срещата през юни 2018г. картела само да обсъди ефектите от нея.

Този изход от срещата би подкрепил цената на петрола, като нашите очаквания са WTI да се задържи под $65 за барел през 2018г. Възможно е да наблюдаваме и лек спад преди биковете отново да вземат превес.

2. Удължаване с 3 месеца с цел гарантирано участие на Русия в сделката.
Този сценарий е възможно най-лекият за ОПЕК и има за цел да затвърди добрите отношения между Русия и ОПЕК, тъй като в последните няколко седмици руснаците алармират, че САЩ, чрез своя износ и производство на шистов петрол увеличават значително дела си на световния петролен пазар. Такова решение би довело до рязък спад в цената на черното злато, а перспективите пред суровината няма да бъдат никак добри. В този случай очакваме възобновяване на низходящия тренд и спад на цената под $50 за барел (WTI).

3. 12-месечна сделка от януари 2018г.
Това решение ще даде възможност на членовете на ОПЕК да предоговорят условията по текущата сделка, като това ще доведе до възможност много страни извън организацията да се включат в споразумението. Дали обаче ще има желаещи е друг въпрос, на който няма да бъде отговорено на срещата утре. Подобен сценарий може да има разнопосочен ефект и при наличие на повече кандидати в споразумението очакваме силен ръст на петрола и обратно.

4. Удължаване на текущата сделка до края на 2018г. но с незадължителен характер.
Това би позволило на много от малките участници в сделката да напуснат, тъй като изпитват затруднения с бюджетите и повече производство би покрило дефицита в съответните страни. Подобно решение би се отразило негативно върху петрола, а това ще принуди С.Арабия да пристъпи към по-големи съкращения. Вероятността ОПЕК да пристъпи към подобно решение е малка, но определено ще бъде обсъдено между членовете.

Източник: Bloomberg Pro Terminal

Jr Trader Petar Milanov


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни