www.varchev.com

Четири подхода, с които да се позиционираме по време на пазарна корекция

Рейтинг:

12345
Loading...

Корекциите на финансовите пазари са неизбежни и винаги са неприятно събитие, което тормози инвеститорите. Основните въпроси, които се въртят в главите на трейдърите и инвеститорите са: Как да се предпазим от тях? Как да защитим нашите инвестиции и да позиционираме портфолиото си в такъв несигурен момент.

Изчакването на удобния момент да се върнем обратно на пазара е жизненоважно, а този сигнал ще настъпи когато се анализират няколко показателя. Инвеститорите примерно могат да използват и т.нар. swing trading подход, като по този начин останат винаги от правилната страна на пазара. По-долу ще разглеждаме четири стъпки, които ще ни помогнат в оцеляването по време на пазарни корекции.

Анализ на състоянието на пазара на акции

Причината поради, която се следи това състояние е, защото по-голямата част от акциите обикновено се движат заедно с широките индекси. Важно е да се отбележи, че когато една корекция е задвижена от т.нар. вертикален пробив или падане под 50 - дневната средна, последващото движение, на другия ден, най-вероятно също ще запише понижение. Така че при настъпването на този моменти, винаги трябва да се търгува внимателно. От друга страна, това е и момент, в който инвеститорите могат да извършат пробни сделки, за да се види дали има шанс пазара да се върне нагоре.

Новините са могъщ двигател и компонент за пазарите. Инвеститорите трябва да бдителни и предпазливи. Създаването на нов възходящ пазарен тренд може да настъпи дори четири дни след като е достигнато дъното на корекцията.

Swing Trading

Това е по-скоро стил, отколкото стратегия. Този стил набляга на прибирането на малки печалби от краткосрочните трендове, за да се намалят загубите по-бързо. Печалбите може да са по-малко, но ако се правят постоянно с времето, може да се реализира страхотна годишна възвръщаемост. Позициите от swing trading-а обикновено имат трайност няколко дена до няколко седмици. Разбира се, ако е наложително, те могат и да са активни за доста по-дълго време.

Така че докато трае корекцията, инвеститорите могат да търсят краткосрочни възможности да балансират загубите от основното си портфолио, като по този начин останат на пазара.

Хеджирайите

Умението да забелязваме топ акциите по време на пазарна корекция е ключово. Това е така, защото тези акции може да са от първите, които да избият силно нагоре, когато пазара се стабилизира и започне новия възходящ тренд. Като пример можем да дадем акциите на Zscaler, Uber и Beyond Meat. Всички са познати имена в света на акциите, със силни и показни движения на графиките си.

Zscaler - познато име в софтуерния сектор. Акциите за кратко паднаха под 50 - периодната пълзяща когато излязоха отчетите на компанията, но както се вижда, инвеститорите бързо се върнаха към компанията, а цената се е възстановила със силно темпо.

Uber Technologies все пак се възстанови и надмина първоначалната цена от своето IPO. Цената отново е над $45, като придава силна инерция на възходящото движение. От фундаментална гледна точка обаче, трябва да се внимава ако ще се инвестира в компанията.

Beyond Meat - силно IPO. Цената надмина цената от първоначалното предлагане от $50, като в момента компанията се търгува около $130. Отчетите на компанията излязоха доста по-силни от очакванията, което изстреля акциите нагоре.

Това са само примерни акции. Но са показни за силните обрати, които могат да се случват на пазарите. Възползването от тези "ударни" моменти ни дава именно превесът над останалите и преднината дори преди да започне новия възходящ тренд при широките индекси.

Източник: Investor's Business Daily

Снимка: Flickr


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни