www.varchev.com

Шоколадите на Тропика, които трябва да опитате

Рейтинг:

12345
Loading...

"Какаовите предприемачи" с нов подход, в битката си с климатичните промени - внедряването на тропически вкусове, които подслаждат бизнеса с шоколад.

Соев сос и вкус на нудълс (нудли) едва ли ще са вашия пръв избор на вкус, когато избирате шоколад, но броя на производителите с "тропически" подход нараства и то на неочаквани местенца.

В градът Ho Chi Mihn, производителите на шоколад са открили, че какаовата наслада може да бъде овкусена и с есенция от Фъ (традиционна виетнамска супа). Производителите на шоколад във Филипините пък смесват соев сос към шоколада, а в Индонезия, шоколадите се правят с усещането за "тютюнев афтъртейст".

Производителите основно са малки какаови ферми, като те преработват зърната до съвършенство, оформяйки ги в брачета шоколад. Макар и да се отличават един от друг с уникалните приложение на езкотичните вкусове, те се доближават до това, че са приели огромен риск.

Ето и вкусовете, които носят на своите откриватели награди от ревюта от Париж от Лондон и печелят вече хиляди привърженици на шоколадите по света:

Marou Faiseurs de Chocolat, Виетнам

Какаовите зърна на Marou се отглеждат във Виетнам, близо до делтата на река Mekong, около която има седиментна почва и червени вукланични скали, по които се простира и Loam Dong провинцията. Различните типове почва придават на всяко зърно отличителен вкус, докато оформения, завършен шоколад, увит в ръчно - изработена декоративна хартия, изригва от смесените вкусове на плодове и подправки.

Най-интригуващия тип шоколад, поризлизащ от Виетнам е Фъ шоколадът. Той е съставен от калейдоскопа на съставките: звезден анасон, кардамон, кориандър, копър, карамфил, канела и пипер. Реално това са съставките на класическата виетнамска, традиционна супа Фъ, но без телешкото.

Krakakoa, Индонезия

Изпълнителният директо на Krakakoa, Sabrina Mustopo се фокуса върху климатичните промени и агробизнеса, като тя е основа своята компания преди шест години с идеята да помогне на фермерите в Индонезия да намерят по-голяма пазарна експозиция.

Техният сорт шоколад включва палитрата от вкусовете на: морска сол, пипер, чили, канела и джинджифил. Техният най-популярен продукт е шоколад с нулева захар и 100% черен шоколад, направен от зърна от Суматра.

Шоколад Concierge, Малайзия

На Ong Ning Geng му е отнело няколко години докато открие перфектния, според него, баланс за шоколад - собствено производство от семена в Малайзия. Той основал своята компания Chocolate Concierge през 2015 г.

Той набира зърната от местните ферми. Той самия притежава какови ферми, за да може да контролира процеса на ферментация, като отглежда различни вкусове и типове какови зърна. Фирмата изнася малки количества шоколад към Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Малки мушички, които опрашват каковите зърна, се заселват в дърветата, които вече са били изоставени от фермерите. "Обичам тази връзка с природата, това, което мога да видя и да докосна. Също така това ме подсеща, че трябва да се отнасяме с уважение към природата и да консумираме отговорно". - казва Geng.

Неговият период на ферментация на каковите зърна е най-дългият в света - 71 дена вместо стандартните шест. Той им придава различен вкусов профил, базиран на траидиоцнни ястия от Малайзия като: tangy asam laksa (супа от нудли с подправки), сладък onde onde (оризови кюфтенца) и cendol (замразен десерт, покрит със зелено желе).

Theo и Philo, Филипините

Philo Chua, собственик на Theo and Philo Artisan Chocolates напуска работата си като web - разрабочик в САЩ през 2007 на 28 - годишна възраст. Той се връща у дома и пема риска да разработи собствена серия шоколади във Филипините. Той е искал да произведе нещо от световна класа, без палмовото малсо или други пристрастяващи, типични съставки. След дълги проучвания, той открил подходяща технология и доставчици на какао. През 2010 той създал първият си шоколад.

Chua ескпериментирал, добавяйки захаросана липа и цял черен пипер, както и зрял банан. Но вкусът не бил достатъчно добър и затова той добавил карамел и сусамови зърна за да пресъздаде вкуса от любимата местна закуска - препечен банан, наречен turon. Наистина, неговото вдъховение произлиза от местни деликатеси като abodo (чорба с месо, сол и оцет), calamansi (вар) и посолени зелени мангота. Неговите шоколади също имат привкус на соев сос, черен сусам и кашу.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Снимка: Pixabay


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни