www.varchev.com

Ще видим ли понижение на индексите в очакване на изслушването на Коми утре?

Рейтинг:

12345
Loading...

Възможно ли е Американският президент Доналд Тръмп да е притискал не само бившия директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Деймс Коми, а и директора на тайните служби Дан Коутс.

Според Washington Post Тръмп е помолил Дан Коутс да накара Коми да не фокусира разследванията за предполагаемата свързаност на екипа му с Русия върху бившия му консултант Майкъл Флин. Вестникът се позовава на анонимни източници от правителствения апарат.

Washington Post твърди, че Коутс е предал съотвените записи на свои познати. Документите показват, че след среща в голям формат в Белия дом Тръмп е помолил директора на тайните служби и директора на ЦРУ Майк Помпео да останат в стаята. В този тесен кръг Тръмп е изтъкнал казуса с Флин.

Свидетелските показания на Коми утре може да се превърнат в един най-драматичните моменти в модерната политическа история на САЩ и са в състояние да предизвикат понижение на борсовите индекси.

По време на изслушването пред правната комисия утре, Сенаторите ще повдигнат въпроса дали е вярно, че Тръмп се е опитвал да го убеди да прекрати т.нар. руско разследване, искал ли е от Коми деклариране на лична лоялност и разкривал ли е той на президента дали има разследване срещу него - отговор, който директорът на ФБР няма право да дава.

Ако Коми потвърди, че Тръмп е искал да прекрати разследванията на ФБР за възможната руска афера в своя полза, това би било сериозен удар по американския президент.

Коутс ще даде показания днес пред комисията за тайните служби. В изказването му става дума обаче за друг казус – антишпионската активност на американските служби, но и новите разкрития могат да намерят място в дискусията.

Майкъл Флин подаде оставка през февруари след само 24 дни на поста национален консултант по сигурността, след като стана ясно, че е излъгал за контактите си с руски представители. Тогава той бе един от най-близките консултанти на Тръмп, а сега е централна фигура в разследванията.

Във вторник Флин предаде на сенатори и конгресмени общо 600 страници с документи, които са били изискани от контролните органи.

Тръмп отрича да е оказвал натиск, но сподели, че още преди това е набелязал Коми за уволнение, защото бил "фукльо" и лошо управлявал ФБР.

Далеч по-важни обаче може да са отговорите какво знае (и може да сподели) Коми за руската намеса в американските избори и политика през последните години. Той може да повдигне малко завесата над факти, подкрепящи или опровергаващи подозренията за някакво съучастие между предизборния щаб на Тръмп и Кремъл. Решаващата роля вече играе предшественикът на Коми в бюрото Робърт Мюлър, назначен на 17 май за специален прокурор по тази тема.

Президентът има право на т. нар. привилегия на изпълнителната власт, с която да блокира явяването на Коми пред Сената. Но това би изглеждало като отчаян ход на Белия дом - никога в историята президент на САЩ не е прибягвал до това правомощие, а според New York Times Тръмп няма намерение да стане първият.

През последните дни се очаква разследването за евентуалното руско влияние над американския политически процес да стане доста по-публично. След като Коми даде публично показания пред комисията в Сената, а новият специален прокурор изиска записките му и евентуални важни записи на разговори, събраните доказателства, показанията на Коми и десетките срещи на приближени на Тръмп с представители на руската власт може да докажат, че съществува руска следа в американското президентство.

В началото, скандала се отрази негативно на борсовите индекси. Сега когато нещата се задълбочат може да видим нова вълна предпазливост и краткосрочно понижение на акциите. В следващите няколко дни предстоят и изборите във Великобритания утре, срещата на ЕЦБ и изслушването на Коми

Ако бъде доказано, че Тръмп е участвал във възпрепятстване на правосъдието (с действията си в защита на Флин), в тайна сделка с руснаците по време на президентската кампания или в търговия на влияние след това, то може да последва задействане на процедура по импийчмънт.

Досега в американската история само трима президенти са влизали в такава процедура. През 1868 г. президентът Андрю Джонсън уволнява силно популярния си военен министър и въпреки че е в директно нарушение на законовите изисквания и че самият Сенат връща военния министър на поста му, Джонсън остава президент по силата на един глас в Сената.

През 1974 г. Ричард Никсън влиза в процедура по импийчмънт по обвинение във възпрепятстване на правосъдието. До гласуване в Сената не се стига, след като популярността на Никсън пада рекордно ниско, президентът губи влияние в собствената си партия и сам подава оставка преди гласуването.

През 1998 г. Бил Клинтън отговаряше на обвинения за лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието и въпреки че в действителност беше излъгал под клетва, никой от Демократическата партия не гласува за отстраняването му, защото обвиненията към тогавашния президент нямаха сериозна релевантност към действията му като държавен глава, а общественото мнение беше в негова полза.

Washington Post


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни