www.varchev.com

Ще открадне ли Гринч, ралито на Дядо Коледа тази година?

Рейтинг:

12345
Loading...

Може би инвеститорите трябва да са благодарни, че пазарът е затворен за Денят на благодарността. Това ще им даде шанс да се съвземат от боя, който изядоха в последно време, а за известно време, ще им позволи да помечтаят за "рали" Дядо Коледа ", което да спаси акциите.

Пазарната среда сега е враждебна. Периодът ноември-април е сезонно най-доброто време от годината за инвестиране, а на пръв поглед изглеждаше, че това може да се случи и този път. След опустошителния октомври, в който видяхме спад от почти 7% на индекса S&P500, ноември стартира силно.

Уви, това не трая дълго.

Акциите започнаха да се понижават отново през втората седмица на ноември, а през седмицата на Деня на благодарността вече бяха издълбали под дъното на октомври. От този момент нататък S&P500 е бил на около 2% от удрянето на ново 52-седмично дъно.

Ще има ли рали на "Дядо Коледа" тази година? В края на краищата декември е исторически силен месец. Последния месец на годината е положителен по-често от който и да е друг, завършвайки по-високо през 66 от последните 90 години. И пазарът наистина е готов за възстановяване през декември, след двата последователни месеца на загуба.

Все пак не разчитайте изцяло на това, че Дядо Коледа ще ни навести тази година.

Защо Гринч може да открадне Коледа.
Ще започнем с оценки на акциите, които никога не изглежда да имат значение ... до момента в който започнат.

Скъпите пазари могат да продължат да стават още по-скъпи, понякога в продължение на години. Помислете за това, че Alan Greenspan първо се оплакваше от "ирационалното преувеличение" на пазарите още през 1996г., а отне повече от три години, докато пазарът най-накрая приключи. И все пак, когато балонът най-накрая се спука през първото тримесечие на 2000 г., настъпи грозна гледка. Пазарът се е понижил с 15% до края на годината и е загубил почти половината от стойността си, преди да достигне дъното.

Няма гаранция, че този път пазарът ще следва подобна пътека. Но трябва да се отбележи, че когато S&P500 достигна своя връх в края на септември, той всъщност беше по-скъп, отколкото през най-високата си стойност в балона на технологиите през 2000 г., най-малкото според съотношението цена-продажби.

Въпреки всичко пазарите не падат просто защото са скъпи. Но когато акциите се оценяват за съвършенство, очакванията стават все по-трудни за посрещане. В крайна сметка инвеститорите намаляват очакванията си, което означава преоценка на акциите. Компания, която расте с 10% годишно, струва много по-малко от една, която расте с 20% годишно.

Това ни води до друга причина, поради която инвеститорите може да се окажат със скъсани джобове тази година. Намаляването на корпоративните данъци през миналата година беше промяна на играта. В много случаи компаниите плащат половината от това което са плащали преди. Всеки долар, който не е платен в данъците, е долар на печалба, който инвеститорите трябва да запазят.

Е, сега настъпва първата годишнина от данъчните облекчения . Това означава, че през първото тримесечие на следващата година, вече няма да сравняваме по-високи печалби след намаляването на данъците, за да намалим прогнозните печалби. Това е голяма работа и Уолстрийт започва да се съгласява с това.

Икономическият ръст на САЩ остана силен и това беше основен елемент в аргумента на биковете. Икономиката е нараснала с 3,5% през последното тримесечие на годишна база и 4,2% през тримесечието преди това.

Но не забравяйте, че самият фондов пазар е водещ индикатор, а не съвпадащ индикатор. Акциите са склонни да се понижават, преди икономиката да се охлади.

Корекцията от 10% не означава, че задължително предстои рецесия, но признаците, че икономиката може да не е толкова силна, колкото изглежда на повърхността изобилстват. Строителството на нови жилища и новите разрешителни за строеж се свиват рязко, тъй като възможността покупка на жилище най-накрая се превърна в проблем за много потенциални купувачи. Цените на съществуващите жилища също започват да се охлаждат. Цените на жилищата все още се поскъпват, но темпът на увеличение е намалял за по-голямата част от 2018 г. Горещи пазари като Сан Франциско, Сиатъл и Портланд дори са свидетели на спад на цените.

Последната заплаха за ралито "Дядо Коледа" е Федералният резерв.

Федералният резерв постоянно повишава лихвените проценти в продължение на няколко години; днес лихвения процент на Фед е 2,25%, а експертите очакват да достигне 2,5% през декември. Лихвеният процент на ФЕД е по-висок от размера на дивидента на S&P 500 за пръв път от години. И докато Федералният резерв обещава да повиши лихвените проценти многократно през 2019 г., инвеститорите биха могли да решат, че сигурните 2,5% - 3% са за предпочитане пред капризите на фондовия пазар.

Независимо от всичко това, акциите могат да се направят зверско рали за да оправдаят годината ... и по-странни неща са се случвали. Но може би тази малка нестабилност трябва да се разглежда като призив за събуждане, за да преоцените разпределението на Вашите активи и да обмислите диверсификация в облигации или други активи.


 Trader Georgi Bozhidarov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни