www.varchev.com

Ще успее ли Trump да събори петрола?

Рейтинг:

12345
Loading...

Като всеки друг добре боравещ с реториката политик, Donald Trump също има своят тертип на изказване, особено когато той е развълнуван по някоя тематика. Тези, които следят неговите изказвания или Twitter писания, ще видят, че той доста често използва думите "наистина", "истина" и "лошо", най-вече когато говори за "постигането на бърза сделка".

Ораторските умения на президента влязоха отново в сила по въпроса с Иран. Trump настоява с твърдението си, че той не иска промяна в режима на страната, а страна без ядрени оръжия, като той остават открит за преговори. "Аз наистина смятам, че Иран биха искали да сключим сделка. Мисля, че това ще е мъдро решение, и че е възможност да се случи". - обяви президента в своя пресконференция.

Факта обаче, че Иран няма никакво намерение да преговаря с Trump изглежда има все по-малко значение.

Смяната в настроението на Trump спрямо Иран наистина е притеснително за останалия свят, но никъде другаде няма да се усети новата криза на доверие както на пазара на петрол.

Това е защото, т.нар. "геополитическа облага" от напрежението в Близкия Изток придаде на петрола значителна сила през последните два месеца, което единствено се случи заради конфликта между двете страни и наложените санкции.

Освен намаляването на производството от OPEC и санкциите върху Венецуела, ситуацията с Иран предоставя единствената важна подкрепа за петрола в момента. Особено при влошаването на търговските отношения между САЩ и Китай, което задвижи страхове за световната икономика. Без необходимото търсене на петрол, намаляването на предлагането ще е единствения начин да се запази баланса на пазара - т.е. по-високи цени, на езика на OPEC.

Най-много, Trump иска гаранцията, че Иран не правят ядрени оръжия, както казва и Администрацията на Rouhani. Но тя няма да даде на Trump удовлетворението, което той иска - трибуна за преговори. Поне докато санкциите са все още наложени, така че Trump в момента няма причина да налага нови ограничения.

Ако Trump предложи дори временно намаляване на санкциите върху иранския петрол за да примами Техеран към преговорите, това ще е истински кошмар за биковете. Цената най-вероятно ще се срине и за WTI и за BRENT - независимо от ограничения в добива от OPEC. В такава среда, саудитците ще се заключат в ситуация на безкрайни намалявания на доставките за да се ограничат допълнителни загуби - особено с Русия, които отказват да спазва нормите на OPEC за дълъг период от време.

Няколко неща имат значение за президента, но изглежда те са незначителни пред цената на петрола. Той иска тя да остане възможно най-ниска, възможно най-дълго, за да има добри шансове за преизбиране през ноември 2020. Има още време до тогава, но той определено ще опита.

Това може би е и една от причините защо той не бърза да сключи сделка с Китай. Такова споразумение ще изстреля петрола нагоре. Цената на петрола падна със 7% миналата седмица когато конфликта ескалира.

Колкото повече се доближаваме до ядрено споразумение с Иран, което ще даде допълнителна свобода на Техеран на пазара на петрол (макар и с минимални ограничения), толкова по-заплашително става за стойността на петрола, която може да падне с до $5 за барел или повече.

Но да не бързаме със заключенията. Политическата спекулация може да се окаже и напълно невъзможна. Президентът на Иран, Hassan Rouhani не е доволен от политиката на Trump в сравнение с тази на Obama. Но все пак, в свой стил, Trump, може да отправи покана към Иран само за да смъкне цените надолу.

Макар и да изглежда, иранците да са потресени от Trump и начина му на подход, Министърът на външните работи, Javad Zarif каза, че Trump трябва да докаже намеренията си с действия, а не с думи.

За президент, който залага на ниски цени на петрола, временно облекчение на санкциите може да "излъже" иранците за известно време. А и икономическата нужда може да остави Иран без избор, освен да седнат на масата - както през 2015. А Trump винаги може да наложи нови санкции, както с Китай, ако преговорите не вървят както той иска.

Снимка: Flickr


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни