www.varchev.com

Политическите събития, които да следим през 2019

Map

Рейтинг:

12345
Loading...

Светът се променя бързо и 2019 г. обещава да бъде още една объркваща и хаотична година. Възходът на Китай на изток и популистите на Запад означава, че до средата на 2018 г. икономиките, управлявани от основните демократични партии, представляват едва една трета от общия брутен вътрешен продукт на групата от 20 държави, което е спад от 83% през 2007 г. според Bloomberg Economics. И това беше преди избирането на още двама популистки президенти - Андрес Мануел Лопес Обрадор в Мексико и Яир Болсонаро в Бразилия.

„След 20 години не съм работил в подобна среда, защото винаги имаше убежища. Страните, които смятахме за лесни за предвиждане, сега стават все по-трудни за четене ”, казва Клер Симпсън, глобален директор за претенциите на Willis Tower Watson Plc, глобална консултантска и застрахователна компания за рискове.

Дали този катаклизъм се дължи на технологична революция, неравенство в доходите, сблъсък на цивилизации или западна арогантност (изберете вашата отрова), тенденцията ще продължи. През 2019 г. редица от тези преходи от периода след Студената война имат потенциал да стигнат до главата, като всеки от тях носи „най-лошия случай“. За да им помогнем да навигираме, съставихме календар на някои от ключовите моменти, които да гледаме, организирани по теми. Честита Нова Година.

Състезание за нови оръжия

На 4 декември Donald Trump даде на Русия 60 дни, за да спази Договора за междинни ядрени сили. Времето изтича края на февруари. Договорът от 1987 г. беше договорен между САЩ и тогавашния Съветски съюз за демонтиране на хиляди ядрени ракети със среден радиус в Европа. По-кратките траектории ги правят трудно реагиращи и следователно дестабилизиращи. Това остава вярно и днес, но Китай, който не е подписал договора, не беше покрит и сега има голям арсенал от тях. Русия казва, че не е нарушила условията на договора.

► В най-лошия случай: САЩ излизат и Русия насочва преди това забранени ракети на западните си съседи, като вече налага оръжейна надпревара във високотехнологични оръжия и хвърля политическа граната в НАТО, тъй като САЩ и Източна и Западна Европа разделят да реагира в натура.
► Риск от срив на договора с INF: висок
► Риск от нова надпревара за ядрени оръжия в Европа: среден

Русия

Проучване на 2018 г. за Willis Towers Watson установи, че по-големите му клиенти са претърпели най-големи загуби в Русия, често в резултат на санкции. Така Русия получава своя собствена категория. Кремъл може да се е отказал от култивирането на Trump, след като отмени две срещи с президента Vladimir Putin до края на годината. Намесата на Русия в чуждестранните избори и усилията й за разширяване на влиянието на Балканите и бившите съветски републики изглежда продължават, като впоследствие в САЩ се налагат допълнителни санкции. Срещата на върха във Вашингтон, която преди това се проведе през 2019 г., изглежда застрашена, въпреки че двете страни потенциално могат да се срещнат на следващата среща на върха на Г-20 в Япония през юни.

Внезапните решения на Trumpза изтегляне на американски войски от Сирия и Афганистан - дългогодишни искания на Русия - и предстоящото заминаване на министъра на отбраната и руския ястреб James Mattis спечели похвали от Кремъл, но властите, които остават скептично настроени, са възможни истински разряд.

► Най-лошото: отношенията между САЩ и Русия се спускат в открита враждебност, засягайки контрола върху оръжията и областите, в които досега са били в състояние да си сътрудничат.
► Риск: Висок

Risk On

Търговски Войни

В края на февруари изтича 90-дневното митническо примирие, с което Trumpи президентът Xi Jinping се съгласиха на неотдавнашната Г-20. Ако те се провалят, тарифите на САЩ ще нараснат с транш от 200 млрд. Долара за внос от Китай. Пазарът на S&P 500, тъй като събитията многократно увеличават и след това подкопават вярата в примирието, показват залога.

► Най-лош случай: пълноценна търговска война, която се разширява в отворена борба за стратегическо господство до края на годината, подкопавайки растежа и сигурността по целия свят.
► Риск: Висок

Също така до февруари Министерството на търговията на САЩ трябва да се произнесе по въпроса дали автомобилният внос представлява заплаха за националната сигурност, което ще позволи на САЩ да удрят по-високи тарифи върху вноса на автомобили без технически нарушения на правилата на Световната търговска организация. Европейските, и по-специално германските автомобилни производители имат най-голяма загуба. Търговските преговори на САЩ с Япония могат да се проведат по всяко време от януари, с повече възможности за сключване на сделка, отколкото с ЕС. В резултат на това срещата на върха на Г-20 в Япония може да бъде напрегната.

► В най-неблагоприятен случай: САЩ повишават тарифите за вноса на автомобили, което води до пълна търговска война с Европа. Г-20, която е импотентна от нарастващия национализъм, губи значение.
► Риск: Високо

За да приключи годината, освен ако САЩ не престане да блокира назначенията в апелативния орган на СТО в Женева, на 10 декември търговският орган ще загуби минимума от трима съдии, необходими за издаване на решения.

► Най-лош случай: светът губи механизма си за разрешаване на спорове за търговски спорове.
► Риск: Висок

Война

Натискът на САЩ върху Иран ще нарасне, след като Тръмп се оттегли от ядрената сделка през 2015 г. и през ноември възобнови т.нар. вторични санкции срещу компании от други страни, които нарушават санкциите на САЩ. Стратегията, подкрепена от Израел, Саудитска Арабия и ОАЕ, е да изтласка Иран от Йемен, Сирия, Ливан и Ирак и да се върне на ядрената маса за преговори. Досега усилията са имали както ограничени разходи, така и успех, но с пълна сила на санкциите, през 2019 г. може да се стигне до събития. С толкова много точки на възпламеняване, потенциалът за ескалация е ясен.

► В най-лошия случай: Иран възобновява производството на ядрено гориво, което води до бърза ескалация. Под натиск Техеран се опитва да блокира пролива Хормуз, където има военноморски учения, планирани за август, и през който всеки ден минава 30% от световното снабдяване със суров петрол.
► Риск: Среден

Северна Корея щеше да е начело на всеки списък от глобални заплахи за сигурността в началото на 2018 г., но срещата на върха между Trump и Kim Jong Un  през юни обезсили ескалацията на заплахи и тестове за балистични ракети. Нещата остават спокойни, но Kim не показва никакви признаци за истинско разрушаване на ядрените си или ракетни програми и вероятно използва това, за да складира ядрен материал и да подобри своите оръжейни системи. Kim твърди, че арогантността на исканията на САЩ е виновна за липсата на напредък. Trump каза, че иска още една среща през януари или февруари. Годишните военни учения в САЩ и Южна Корея обикновено се провеждат през март и август.

► Най-лош случай: прекъсване на срещата на върха, което води до подновен цикъл на ескалация.
► Риск: Нисък

Cost of business

Конфликтът на ниско ниво в Източна Украйна се върна при заглавията през ноември, когато руските специални сили стреляха и конфискуваха три украински военни кораби, които влизаха в Азовско море. Русия ограничаваше търговското корабоплаване до украинските търговски пристанища в морето преди месеци. Малко вероятно е риторичната фойерверка между Киев и Москва да отмине преди президентските избори в Украйна на 31 март.

► Най-лош случай: политическа нестабилност и инцидент, който ескалира до възобновена руско-украинска война.
► Риск: Среден

Афганистан трябва да проведе президентски избори на 20 април. САЩ, които искат да излязат от война, която през 2019 г. ще е на 18 години, увеличават темпото на мирните преговори с ислямистки бунтовници от талибанското движение, управлявало страната по време на нападенията срещу САЩ през 11 септември 2001 г. Вашингтон също оказва натиск върху Пакистан, поддръжника на талибаните, да сътрудничи. Планът на Тръмп да намали присъствието на американските войски наполовина, ако това се случи, би могъл да подкопае още повече правителството и слабата му армия, окуражавайки талибаните да вземат още по-строга линия.

► В най-лошия случай: войната се засилва и правителството губи повече място, когато талибаните изтласкват своите предимства на фона на изтеглянето на САЩ.
► Риск: Високо

Войната в Сирия сигурно ще продължи за осма година с планираното от САЩ военно усилие за оттегляне на президента Bashar al-Assad и неговите руски и ирански поддръжници. Турция отложи планираната си офанзива срещу етнически кюрдски бойци, които контролират голяма част от Североизточна Сирия след изненадващото обявяване на Тръмп за плана си да се оттегли от страната, но обеща да победи някогашните съюзници на САЩ. Движението на Тръмп би могло също да отвори пътя за Иран да разшири присъствието си в Сирия, предизвиквайки по-интензивни схватки с Израел. Русия може да нарече време на примирие, в което се съгласи да не атакува Идлиб, последната голяма територия, държана от бунтовническите групи, борещи се срещу режима на Асад. Примирието има за цел да даде време на Турция да изчисти джихадистите и тежкото въоръжение от района.

► Най-лошият случай: Войната ескалира в по-широк конфликт между регионалните сили, като привлича повече бежанци в нестабилни държави като Йордания и Ливан, както и в Турция.
► Риск: Високо

Нигерия провежда избори на 16 февруари и се очаква засилена кампания от страна на ислямска държавно-съюзна фракция на джихадиста Боко Харам. След като обяви победата си, нигерийските военни се борят да затвърдят контрола си над страната и са претърпели поредица от унизителни поражения, тъй като Боко Харам завладява недостатъчно военни постове, за да завладее оръжейните им магазини. Следователно страхът от предстоящата голяма кампания.

► В най-лошия случай: Боко Харам получава нов вятър, тъй като деморализираните нигерийски военни не успяват да защитят избирателните кабини и цивилните от нападение.
► Риск: Високо

Отварянето на много забавения проект за язовирна стена от 4,8 млрд. Долара в Етиопия се очаква в края на 2019 година. 3 до 15 години. Твърде кратко и Египет, който вече е беден на вода, може да загуби около 20% от доставките си. Етиопия се стреми да започне да генерира енергия за покриване на инвестиционните разходи. Понякога египетските лидери намекваха за военно решение, но за сега дипломатическите правила.

► В най-неблагоприятен случай: Етиопия звезди пълни язовира с висока скорост, без съгласие на място, което води до египетски отговор.
► Риск: Среден

Европейско разединение

2019 г. има потенциал да се превърне в annus horribilis за Европейския съюз. Докато Италия очаква да отмени за сега европейските глоби за прекомерен дефицит, крехката коалиция от две популистки партии в Рим, скептични към ЕС, едва ли ще изчака дълго, докато не поеме отново към Брюксел. Възможна е рецесия и предсрочни избори. През декември една крайно дясна партия, Vox, спечели места в испанските регионални избори за първи път след смъртта на генерал Франко. Залозите са високи за Европа като цяло. Френските и германските банки държат италиански дълг от над $ 400 млрд. През 2018 г. в сравнение с гръцкия дълг от 115 млрд. Долара в началото на дълговата криза на страната през 2010 г.

► Най-лош случай: Гърция на стероиди, нова криза, която разрушава еврото.
► Риск: Нисък

След това идва Brexit. Крайният срок на 29 март за U.K. да остави подходите на ЕС без договорени срокове и британският парламент да е толкова разделен, че е трудно да се предвиди резултат. Brexit е голям. Лондон е седалището на европейските финанси и Великобритания има една от най-големите икономики и военни държави в ЕС. Английската централна банка прогнозира Brexit да струва от 1,5 до 10,5 процента от брутния вътрешен продукт (в момента 2,6 трилиона долара) в продължение на пет години, в зависимост от това как напуска Великобритания.

► Най-лош случай: Горчиво, безредно Brexit без съгласие по неговите условия, които налагат големи икономически разходи и на двете страни и увреждат сътрудничеството за сигурност срещу общи заплахи.
► Риск: нисък, въпреки че според управителя на BoE Марк Карни, все още „неприятно високо“

Трето предизвикателство за ЕС идва от избори за Европейски парламент. Гласуването от 23-26 май се очертава като основен тест за популярността на ЕС и за засилващите се националистически и популистки партии, които се борят срещу него. Бившият стратег на Тръмп и героят на алт-право Стив Банън заяви, че ще координира кампаниите на националистическите партии в блока. Води ли обвинението срещу тях? Намаленият френски президент Емануел Макрон и куцашка германска канцлерка Ангела Меркел. Всичко това ще допринесе за постоянния подбор, до края на октомври, на следващите президенти на Европейската централна банка, Европейската комисия и Европейския съвет.

► Най-лошото: популистите печелят големи, спечелвайки достатъчно места в парламента, за да задържат законодателния процес на ЕС и да увеличат перспективите за националистически победи и програми в Европа.
► Риск от популистки печалби: висок

Trump

Президентът на САЩ също получава своя собствена категория. Ако последните две години бяха изпълнени със събития, 2019 г. ще бъде повече. Разследването на Мюлер за предполагаеми тайни споразумения между предизборната кампания на Тръмп за 2016 г. и Русия би могло да даде своите констатации през първата част на годината. Те не трябва непременно да бъдат оповестявани публично или да произвеждат каквото и да е импичмънтно престъпление. И все пак те ще допринесат за сътресенията и отвличането на вниманието в Белия дом, който след средносрочния разгром на републиканците в Камарата и заминаването на Матис и други ключови служители, разглеждани като стабилизиращи фактори за живия президент, ще става все по-отбранителен с враждебна вражда. Конгресът се проваля за нови разследвания, включително за финансите на Тръмп. Политическата температура ще се повиши едва през годината, тъй като и Тръмп и неговите опоненти се движат в кампания преди президентските избори през 2020 година.

► В най-лошия случай: политическата задръжка във Вашингтон и още повече бомби с Twitter са започнали в чувствителни въпроси на външната политика, за да привлекат вниманието от разследването.
► Риск: Високо

Източник: Bloomberg Finance L.P

Original Post: The Political Flashpoints to Watch in 2019

Графики: Used with permission from Bloomberg Finance L.P.

Снимка: pixabay.com


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни