www.varchev.com

2019 не се очертава добра година за Щатския долар

Рейтинг:

12345
Loading...

Стратезите на FX пазара се подготвят за предстоящото "потапяне" на долара през следващата година. Надеждите им за силна йена обаче, стават все по-големи.

Основният двигател, който да задвижи долара надолу може да се окаже забавянето на Американската икономика, главно през втората половина на 2019 г. Това предвиждат от JPMorgan Asset Management. Други предричат, че Федералният Резерв ще забавят хода си с вдигането на лихвите, което се счита bearish за "зелените пари". Покачването на пазарната волатилност и търсене на капитали извън САЩ също ще допринесе за отлива на парични средства от Щатите, според стратезите от Morgan Stanley.

Каквото и да е причината, общото виждане и нагласа е за отслабващ долар. "Зелените пари" са с между 10 и 15% надценени. Проучване проведено от Bloomberg между FX анализатори показва очаквания доларът да загуби позиции срещу традиционните safe heaven валути като Японската йена и Швейцарския франк. Средната прогноза за валутната двойка USD/JPY е цената да се плъзне надолу от сегашните си нива около $113, до $108 до края на 2019 г.

Нека не забравяме обаче, че очакванията бяха и за слаб долар през 2018 г., но Bloomberg Dollar Index започна своето рали още през април, заедно с постепенното покачване на лихвите. Американската икономика изпревари тази на други държави а търговските взаимоотношения между Китай и САЩ тъкмо бяха започнали да се пропукват. Индексът за тази година е нагоре с 4.1%.

Някои анализатори очакват поскъпването на долара да продължи. Това виждане се споделя от Barclays Plc. Те считат, че слуховете за отслабването на долара са силно преувеличени. Тяхната прогноза е индекса да се повиши с 2 до 3% през 2019 г., като повечето подкрепа зад това движение нагоре ще дойде от вдигането на лихвите през първата половина на годината. И все пак, трейдърите остават скептични за въпросните покачвания на лихвите през 2019 г.

Японската йена може да покатери нагоре, ако Bank of Japan продължат да отслабват контрола си върху Японските облигации през първата половина на новата година. Доходността може да се повиши допълнително с по-балансирани лихвени равнища, което може да окуражи японските инвеститори да започнат да купуват японски активи. Morgan Stanley остават бичи настроени за йената, като предричат USD/JPY да достигне нива от $102 до края на другата година.

Скандинавските валути също с положителна перспектива за поскъпване през 2019 г. Шортването на Щатския долар срещу Норвежката крона е една от препоръките на Societe Generale. Позовават се на силния Норвежки пазар на труда, високите нива на лихвите и стабилизирането на цените на петрола. Шортването на "зелените пари" срещу еврото и Шведската крона е препоръка на Morgan Stanley и е поместена в техните "FX 10 търговски сделки за 2019 г". Аргументират се с това, че Шведската крона ще стане по-атрактивна заради сегашното темпо на вдигане на лихвите от Централната им банка.

UniCredit също считат, че Шведската и Норвежката крона ще имат рали през 2019 г. Очакват обаче ограничено движение нагоре, освен ако централните банки на двете държави не предприемат по-агресивен ход, от колкото очакват инвеститорите.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни