www.varchev.com

Десетте най-велики трейдъри на всички времена и техните сделки

Рейтинг:

12345
Loading...

Макар и риск мениджмънта при много от тези сделки да не е това, което биха очаквали болшинството от трейдъри, можем да видим, че много от тези сделки са извършени в рамките на текущия тренд. Тук се откроява много явно опасността и трудностите, които се крият ако търгувате срещу тренда и потенциалните богатства, които можете да натрупате заедно с тренда, без да лимитирате печалбите си. Повече от сделки за пример тук за били изграждани бавно с времето. Повече от тях са били направени при мигновена реакция за изход от трейдърите. Но не можете да оспорите фактите около сделки и да кажете, че те са произволни, или че са изцяло на късмет. Те са се случили благодарение на десетилетия проучвания, изучаване и чакане на точно този уникален и подходящ момент, в който те са се вкопчили.

Залогът на Paulson срещу съб-прайм ипотеките донесе на неговия фонд $15 милиарда през 2017. Той е един от малкото мениджъри, които са направили пари по онова време. Повечето от тях са шортнали прекалено рано, изгубили са пари и са били затрити. Това е било решението на живота му докато останалите не са отдали нужното внимание на първоначалните предупредителни знаци.

Jesse Livermore - сделката му за краша от 1929. На него не са му трябвали компютърни модели, технически индикатори или деривати за да спечели $100 милиона (днешни $1.2 милиарда) във времена, в които всички останали са купували и съответно изгубили своите пари. Бил е един необикновен ден, в който Jesse се прибрал в своя дом при жена си, която мислела, че той банкрутирал. Това обаче бил вторият му най-добър трейдинг ден в историята му.

John Templeton инвестира сериозно в Япония през 1960 когато започва 30 - годишния икономически цикъл на неспирен прогрес. Templeton е бил едни от първите чуждестранни инвеститори в страната. В един момент той заложил повече от 60% от своя фонд в японски активи. От основаването си през 1954 г., Templeton Growth Fund нараства с внушителните 16% на година до пенсионирането на Templeton през 1992. Това превръща фонда във вторият най-добре представящ се фонд за втората половина на 20 век. Залог от $100 000 през 1954, с реинвестираните средства се превръщат в $55 милиона до края на 1999 г.

George Soros пречупвайки Bank of England. Той шортва паунди в размер на 10 милиарда и кара насила UK да се изтегли от European Exchange Rate Mechanism (ERM) на 16 септември 1992. Soros прави $1 милиарда, което тогава се е считало за абсолютно невъзможно.

Да шортнеш Black Monday. Постижение на Paul Tudor Jones. Той по изключително точен начин прогнозира, че пазара е на път да се срине и то по chart patterns. Paul Tudor Jones обрал завидни печалби от краша през есента на 1987. Jones утроява своите пари инвестирани във фючърси като ги шортва, правейки $100 милиарда след като DOW потъва с 22% за един ден.

През 2003 когато петрола се търгуваше около $30 и икономиката тъкмо се беше възстановила от dot-com кризата, Andrew Hall залага, че цената ще се покачи до $100 за барел в следващите пет години. Пет по-късно цената на петрола не само достига $100, но и ги минава през 2008. Тогава Hall е работил за Citigroup, които припечелили значително, а самия той взел $100 милиона като бонус за тази и други негови сделки. Той предвидил ценовия таргет и времевия период след, което закупил фючърси, с които да спечели много с движението до $100 или, които да изтекат без никаква стойност. Той направил невъзможното - предвидил е цената и времето, от което се е възползвал на абсолютно максимално.

През 2009, David Tepper закупил банкови акции, които били силно обезценени. Bank of America увеличила стойността си четири пъти, а Citigroup три пъти след достигането на дъното по-рано през годината. Това било достатъчно да донесе на хедж фонда на Tepper около $7 милиарда печалба. Неговият личен дял бил $4 милиарда. Неговият залог бил, че банките ще бъдат спасени, а не национализирани. Той се оказал прав.

Точните изстрели на Jim Chanos били в десетката и спечелил значително от това. По-точно от разпада на Enron. Други примери на негови успешни шорт сделки са залозите му срещу Baldwin - United, Tyco International, Worldcom и доскорошната строителна компания KB Home.

Jim Rogers забеляза бичия пазар при суровините още през 1990 г. През 1996 той създава Rogers International Commodity Index. След това допълнително разработва индекса за да може да бъде инвестирано в него. От 1998 индексът дава доходност от 290% до края на 2010 . За сравнение, S&P500 е донесъл доходност от 10% за същия период.

Louis Bacon буквално разбива пазара през 1990. Той очаквал Saddam Hussein да нападне Кувейт. Bacon заел дълги позиции на петрол и къси на акциите. Така неговия фонд реализира доходност от 86% през същата година. През следващата той също правилно предвидил, че САЩ ще победят Ирак, и че пазара на петрол ще се възстанови.

Винаги трябва да сме готови за онази сделка, която ни се открива веднъж в живота. Отваряйте си очите на четири. Тя може да ви чака още днес.


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни