www.varchev.com

Джеръми Грантъм - Основател на "Grantham Mayo van Otterloo"

Рейтинг:

12345
Loading...

Джеръми Грантъм е британски инвеститор, съосновател и главен инвестиционен стратег на Grantham Mayo van Otterloo (GMO), базирана в Бостън фирма за управление на активи. GMO е един от най-големите управители на фондове в света, кaто те имат повече от $ 112 милиарда в активи под управление към Септември 2013 година. Грантъм се разглежда като изключително опитен инвеститор в различни акции, облигации и стокови пазари, и е особено известен с неговите прогнози за различни балони. Той е бил отявлен критик на различни правителствени отговори на световната финансова криза. Грантъм стартирал един от първите в света индексни фондове в началото на 1970.
През 2011 г. той бе включен в класацията на 50-те най-влиятелни личности на списание Bloomberg Markets.
Грантъм е роден в Хертфордшир и израснал в Донкастър. Той учи икономика в университета в Шефилд. През 1966 г. завършва с магистърска степен в Харвардския университет.
Инвестиционната философия на Грантъм може да бъде обобщена от неговия често използван израз "връщане към средната стойност." По същество, той вярва, че всички класове активи и пазари ще се върнат към историческите нива от върховете и дъната. Неговата фирма се стреми да разбере историческите промени в пазарите, както и да прогнозира резултати в продължение на седем години в бъдещето. Когато е налице отклонение от исторически нива (стойности), фирмата може да заеме една инвестиционна позиция, основаваща се на връщане към средната стойност. Фирмата разпределя активи, основани на вътрешни прогнози за посоката на пазара.
Грантъм е изградил голяма част от неговата инвестиционна репутация през дългата си кариера, като правилно е определял спекулативните пазарни "балони", докато те се развивали, и е управлявал активите на клиентите си избягвайки предстоящите катастрофи. Грантъм избягва инвестиции в японски акции и недвижими имоти в края на осемдесетте години, както и технологичните акции през интернет балона в края на деветдесетте години.
В тримесечния бюлетин на GMO за Април 2010 Грантъм говори за склонността на всички балони да се връщат към средната стойност, казвайки:
„За протокола, аз написах една статия за Fortune, публикувана през септември 2007 г., която посочва три "почти сигурни неща": маржовете на печалба ще спаднат, пазара на жилища ще се пропука, а риск-премията по целия свят ще се разшири, всяко от които ще бъде с тежки последици. Може би бихте имали тази степен на увереност, само ако сте отделили време над учебниците по история, колкото нас, и сте погледнали към всеки балон и всяко спукване. Ние открихме, че няма изключения. Ние сме имали 34 завършени балона. Всеки един от тях е извървял целия път обратно към тенденцията, която е съществувала преди формирането на балона, което е много тежък критерий. Така че, просто е нелогично да се откажете от много високите вероятности, участващи на ниво класове активи. Всички грешки на данни, които ни плашат на ниво индивидуални акции се отмиват при тези големи съвкупности. Това са просто по-надеждни и по-висококачествени данни.„
В своето писмо от есента на 2008, Грантъм коментира причините в основата на световната кредитна криза:
„Питам се: "Защо няколко десетки души видяха тази криза да идва в продължение на години?" Аз го описвам като да гледам влакова катастрофа на много забавен каданс. Тя изглеждаше толкова неизбежна и толкова безмилостна, и все пак шефовете на Merrill Lynch и Citi, и дори американският финансов министър Хенри Полсън и председателят на Фед Бен Бернанке - никой от тях не изглеждаше сякаш вижда, че тя идва.
Аз имам една теория, че хората, които се намират на работа в компании от голяма класа, са реален тип организация на управление, които се фокусират върху това, което правят това тримесечие или този годишен бюджет. Те са малко по-нетърпеливи, и са се съсредоточили върху настоящето. Виждайки тези неща, се нуждаем от повече хора с историческа гледна точка, които са по-внимателни и по-правилно разсъждаващи - но ние в крайна сметка имаме една армия от грешно мислещи посредствени изпълнители.
Така че, повече или по-малко гарантирано е, че всеки път, когато се явява неясно събитие, което никога не се е случвало преди в историята, те винаги ще го пропускат. И трите или четирите дузини странни герои, крещящи за това, винаги ще бъдат игнорирани. . . .
Грантъм се фокусира върху въпроса за личните качества и лидерство, опитвайки се да обясни как стигнахме до сегашната икономическа криза.
Грантъм многократно е заявявал, че нарастващите разходи за енергия - най-важната стока - между 2002 г. и 2008 г. фалшиво са завишили икономическия растеж и данните за БВП в световен мащаб, и че ние сме били във "въглероден балон" в продължение на последните 250 години, в които енергията е била много евтина. Той смята, че този балон е към своя край. Той е заявил несъгласието си за тръбопровода Keystone въз основа на гибелните последици за околната среда, които изграждането му ще донесе за Алберта и за цялата планета поради факта, че изгарянето на добиваният петрол ще спомогне за изменението на климата.



Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни