www.varchev.com

Интервю със Стив Бърнс – успешен трейдър и автор на един от бестселърите на пазара “ Нов трейдър, богат трейдър”

Рейтинг:

12345
Loading...

От кога започнахте да се занимавате с това?
От детските години се възхищавам на числата и техническата част на пазара. Запознах да се занимавам с трейдинг веднага щом можех да инвестирам на пазара от 18-19 годишна възраст.

Бяхте ли успешен от самото начало?
Имах късмета да запозна през 90те години, когато беше много п-лесно. Инвестирах много в технически компании, който с изключение на някой мечи пазари, повечето бяха във възходящ тренд. За съжаление края на 90те началото на 2000та година трябваше вече как да търгувам правилно. През 90те години бях твърде агресивен, рискувах много и трябваше да се науча как да се позиционирам на пазара, за да не допусна загуба от 50% от моята сметка отново.

Бихте ли ни казали повече какъв е Вашия трейдинг стил сега?
Всичко, което правя е базирано върху тренд, било то дългосрочния тренд или краткосрочен дори и суинг търговия в преобладаващия тренд, Базирам всичко на тренда, дори и в пазара на опции, където се обзалагате на липсващ тренд.

Пробвали сте различни методи на търгуване. Защо този е по-добър от останалите?
Харесвам противодействащия технически анализ, където не трябва да предричаш нищо. Аз просто се опитвам да реагирам на посоката на пазара. Аз просто следвам тренда, което е много по-лесно от фундаменталния анализ например, където очакваш с месеци движение в пазара.

Вашият стил е базиран върху теорията на Николас Дарвас, може ли да обясните повече за това?
Аз бях възхитен от семплотата на неговата теория. Тя е базирана върху това да се следва най-бързо движещите се акции на пазара и нищо друго освен price action. Просто купувате най-бързо движещите се акции на пазара и ако паднат под подкрепата ги продавате, а ако се покачат, ги задържате докато движението не спре. Аз спечелих невероятни пари от това, което е в разрез с всякаква логика.

Вашият стил е базиран само върху технически анализ, фундаменталният анализ има ли някакво въздействие на Вашите сделки?
_- Вече не. Всички пари, които съм направил са от технически анализ и следване на тренда. Никога не съм правил значителни пари от фундамента.

Какво бихте определили като добър вход и позиция на пазара?
Има различни позиции – има позиции, които следват тренда и такива, които са суинг. Ако индексите на акциите са във възходящ тренд на 100 или 200 дневни пълзящи средни. Също така поставям RSI осцилатор, който ми дава филтър за суинг движенията, където на дневна графика 30 до 35 RSI ще ми даде ниско дъно, а 60-65 RSI високо ниво, на което да изляза и да прибера моите печалби. Също така използвам пълзящи средни. Ако цената е в ценови диапазон за дълъг период от време и премине формацията, и достигне нови високи нива, ще купя като го следвам с 5 дневна експоненциална пълзяща средна или 10 дневна пълзяща.

Как управлявате Вашите сделки?
Веднъж щом закупя акция, слагам стоп лос. Ако S&P 500пробие 200 дневна пълзяща средна ще купя в края на деня и ще поставя стоп под 200 дневната пълзяща, така цената ще може да се колебае със 100. Ако е с тренда ще мръдна моя стоп лос на 10 дневна пълзяща средна. Ако трендът се движи по-бързо бих я преместил на 5 дневна експоненциална . Моят стоп лос е винаги изчислен на 1% от моя акаунт.

Значи следвате правилото за 1%?
Да и вярвам все повече и повече в него.
Но ако сте нов трейдър със сравнително по-малък акаунт, няма ли да трябва пазарът да се придвижи с много голямо движение, за да могат да покрият дори и комисионните?
Най-голямата грешка, която новите трейдъри правят е, че започват с малък акаунт и за да могат да изплатят комисионните и да излязат на печалба, предприемат рискови сделки с големи позиции. Вероятността от загуба нараства до 5-10% на сделка, което означава, че ще е въпрос на няколко лоши сделки подред, за да изхабят целия си акаунт.

Тогава според Вас, в какви размери трябва да са техните акаунти, за да са успешни?
Ако са дългосрочни трейдъри, който търгуват с тренда и събират печалби месечно, някъде около $5000.
Ако обаче сте активен трейдър и искате да може да се справите и с комисионните, и да следвате тренда, около 25 000 – 30 000 долара.

Добра идея ли е според Вас, да се започне с такъв акаунт, ако не сте търгували преди?
Не. Новите трейдъри разбират всичко погрешно. Те трябва да отделят 1-2 години да се образуват първо и след това да навлязат в търгуването на пазарите. Търгуването е професия като всяка друга. Никой адвокат не влиза в залата, преди да е получил необходимото образование и практика. Новите трейдъри трябва първо да се образоват първо, за да могат да разберат как се държат пазарите, какво е управление на риска и да могат да изготвят свой трейдинг план и методика.

От къде могат да се образоват?
Има толкова много безплатни източници, а и много одобри книги, които са издадени от трейдъри, в които те разкриват тяхната методика.

Но как да отсеят правилната информация, сред толкова много информация?
Те трябва да вземат под предвид тази информация, но да разберат какъв е техния стил и методика за търгуване.

Коя според Вас е най-голямата грешка, която се допуска?
Постоянното вманиачване в предсказването на бъдещето. Бъдещето не съществува. Това, което трябва да се направи е да се търгува всеки ден, базирано на това, което се е случило преди. Никой не може да предрече какво ще стане.

Кои са универсалните правила според Вас,които различават тези, които успяват и тези, които не успяват?
Тези, които успяват знаят как да управляват своя риск.
Също така да имат и да дисциплина, която да обозначи постоянното и системно следване на трейдинг плана.
Реагиране към промените на пазара. В крайна сметка, ако те наистина са решили да бъдат успешни трейдъри, те ще бъдат. Въпрос е само на време.

Какво бихте посъветвали трейдърите, които страдат от емоция?
Да имат вяра в себе си и в своята методика.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни