www.varchev.com

Как да изградим портфолио от ценни книжа

Рейтинг:

12345
Loading...

Как да изградим портфолио от ценни книжа

Защото е по-добре, отколкото да си държиш парите в банката
Можеш ли да помиришеш променящият се бриз? Можеш ли да направиш отведнъж жест, който е окончателен и пророчески? Умееш ли да получиш полезен съвет, който да превърнете в злато?
Масовата приватизация в средата на 80-те се опита да превърне всички нас в спекулатори. След това се говореше за създаване на акционерна демокрация, такава където предишната собственост от национализирани производства – Бритиш Телеком, Бритиш Еъруейс, Бритиш Петролиум, Бритиш Газ и т.н. – ще насърчи милиони частни инвеститори да изградят свое собствено портфолио.

И това проработи. През 1980 г. имаше само 2.5 млн. индивидуални инвеститори, докато 5 години по-късно вече имаше над шест милиона. И аз бях един от тези инвеститори, купувайки акции по начина, по който преди купувах бира. Не направих много пари, но направих малко, толкова – колкото и останалите направиха. Това отприщи из основи начина, по който инвестирах моите пари, и през стокброкер – който ме окуражаваше да купувам и продавам акции безнаказано. Аз не станах точно обсебен, но започнах да чувствам, че инвестирането беше единственият разумен начин да почнеш да правиш пари. Защото, както казва Дейвид Гилмур от Пинк Флойд: “Парите не могат да ти купят любов, това е сигурно. Но могат да накарат яхтата ти да се паркира точно до нея.”

В наши дни инвестирането на фондовия пазар е доста различно от това, което беше, тъй като сега можеш да търгуваш през банката си, по телефона или през Интернет.

Целта, все пак, остава същата: да натрупаш капиталова печалба и дивиденти. И разбира се трикът за придобиването на акции е знанието какво ще правиш след това, (внимавай със старата максима: Нещо добре купено е наполовина продадено).

Първото нещо, което трябва да направиш е да решиш от какъв тип брокер се нуждаеш. Ако искаш помощ, за да инвестираш парите си, може най-добре ще ти пасне – Full Advisory Service, където брокерът ще вземе под внимание личните ти нужди и ще приспособи стратегия, която да отговаря на тях. Някои даже могат да купуват и продават акции без да искат твоето одобрение. Услугата позната, като доверително управление, е силно изкусителна и не изненадващо, може да се докаже-твърде скъпа. Трябва да бъдете внимателни със скритите такси събирани от брокерите, фонд мениджъри, и други професионални посредници, чието конкретно призвание е да Ви помогнат да биете пазара.

Много от хората днес са подготвени да правят собствено проучване, и ако ти си в този лагер, ти е достатъчно да си намериш брокер “изпълнител”. Това простичко означава, че брокерът ще приеме поръчката и ще я изпълни за теб. Тези брокери не могат да ти предложат официално съвет за решението, което вземаш, и за да държат разходите ниски, обикновено оперират по телефона или през Интернет.

Навирането на правилния брокер зависи от твоите индивидуални изисквания, но има и четири фактора, които трябва да съблюдаваш:
1) Качеството на информацията
2) Скорост
3) Достъп до правилните пазари
4) Разходи
И да си кажем честно, колкото повече плащаш, толкова по-добра е информацията. Един от най-добрите начини да си намериш брокер е през услугата на LSE – “Намери брокер”. Трябва да знаеш, че когато изпълняваш поръчки по телефон или Интернет, може да постигнеш постоянна търговия, докато изпълнението на сделката отнема малко по-дълго време. По закон всички сделки с акции трябва да бъдат изпълнени 3 дни след като бъдат сключени, познато в търговията като Т+3.
Сделките могат да бъдат, изпълнени толкова бързо, защото сега акциите могат да се прехвърлят електронно по-бързо отколкото това става на хартиен носител. Но тази форма си има и своите недостатъци. Твоите акции се държат в под сметка на твоя брокер и името на последния държател не се знае от компанията. Това означава, че не може да има директна комуникация между теб и компанията и ти трябва да се довериш на брокера си да ти привежда отчетите и дивидентите. Все още можеш да си получиш сертификата, ако искаш, но ще трябва да доплатиш допълнителна такса, и за да премине сделката ти може да мине по-дълго време (вероятно 10 дни). Можеш да получиш най-доброто, и от двете страни с членуването си в CREST (www.crestco.co.uk). Това ти дава възможност да поддържаш директна връзка с компанията, в която имаш акции и да осъществиш сделката за 3 дни. За да станеш член на CREST трябва да бъдеш спонсориран от корпоративен потребител.

До съвсем скоро, да си купиш акции зад Океана директно беше и трудно и струваше доста на частните инвеститори, но не и сега. Инвеститорите могат да получат тонове информация по Интернет за американските акции, и достъп до LSE – IRE, което е по-евтино за да търгуваш на през Океанските пазари. Можеш да получиш достъп до компании, които се търгуват на Европейските и Американски пазари през английски брокер, въпреки че ще плащаш повече ако търгуваше само английски акции. Алтернативно можеш да купиш CREST депозитарни лихво точки от International Retail Service - IRS. Той предлага достъп до над 200 международни акции като Кока Кола и Майкрософт.

Успоредно с всяка листвана акция на LSE, можеш да търгуваш британската лира по време на Лондонските търговски часове и да правиш сделки със същата лекота и разходи, както за английски акции. Можеш също да спестиш данъци, тъй като съвсем малко международни акции са предмет на данъчно облагане.

Но какво купуваш? Експертите твърдят, че в случай на алкоцаия на активи, трябва наистина да имаш 10 % от парите си в кеш, 40 % в облигации, 20 % в имоти и 30 % в акции. Но в кои точно компании да инвестираш сега, научавайки как да манипулираш и експлоатираш пазара? Докато нямаш горещ съвет (тъй като съветът за добър кон не се различава от отзи за добра компания), тогава е по-безопасно да прием съвет, и да инвестираш в компании, които имат история с успешна търговия. FTSE (или ФУЦИ), е изграден от 100-те най-добри английски компании, по пазарна капитализация. Обикновено това са компании с пазарна стойност над 2 млрд. бр. Лири. Индексът FTSE 100 се изчислява всяка минута , така че промените в цените от изграждащите го компании рефлектират постоянно. Когато чуеш по новините, че FTSE се е покачил с 50 или 100 точки, това се отнася за този индекс. Състава на FTSE 100 се преразглежда на всеки 3 месеца, с нови компании заменящи стари, на които пазарната капитализация се е променила. Членството в този индекс има наистина огромно комерсиално значение, защото ако компания изпадне във FTSE 250 много от индексните фондове ще бъдат неспособни да инвестират в нея, притискайки цената й надолу. Позовавайки се на финансиста Уорън Бъфет, един от най-богатите хора на света – и човекът, който успя да превърне всеки 10000 щ.д. от първоначалната инвестиция на неговите инвеститори през 1957 г. в повече от 400 млн. щ.д. в наши дни – основните принципи на сериозно звучаща инвестиция за не регулярния, непрофесионален инвеститор ( вкл. мен и теб) са прости. Може да бъде сумирана както следва:

1) Купувай ниско, продавай високо
2) Залагай на едро, само когато знаеш нещо, което другите не знаят
3) Избягвай масовите увлечения
4) Търгувай само, когато трябва (тъй като транзакционните разходи ще нарушат печалбата)

Един приятел банкер ми каза, когато го попитах - най добрият начин да изградиш порт фолио: “Трябва ти страница от Файнешънъл таймс, маймуна и стреличка. Получената мъдрост е следната, даваш стреличката на маймуната и тогава чакаш да я хнърли по вестника. Но повечето учени установяват, че трябва наистина да залепиш стреличката на гърба на маймуната и да видиш какво ще се случи. Това е за учените, както е в действителност.”

Някои бележки:
Инвестиращите институции търсят контролиран растеж, компании които постигат, както са го прогнозирали, мениджмънта трябва да бъде с добро минало и съответстващи способности. Преди всичко – бордът трябва да вдъхва респект и да си личи, че контролира – да има способността да бута бизнеса напред и визия за растеж.

Cover Warrant – финансов инструмент, който дава права на притежателя, но не и задължение, да купи или продаде актив на специфична ударна цена, по време на или в края на определен период от време.
Цена/Печалба на акция – измерител за рейтинга на компанията. Пресмята се като се раздели цената на акцията на годишната печалба на акцията. Висок коефициент означава, че компанията е високо оценена от капиталовия пазар, предполагайки, че инвеститорите оценяват проспектите и за добри.
Ликвидност – е измерител за търговския оборот на акциите
AIM – дава възможност на компании от всички сектори и страни да се листнат на по-ранен стадий от развитие.

Share Monitoring Service – позволява да търсиш компании по специфични критерии
Price sensitive information – всяка информация, която може да причини значителни движения в цената на акцията от съответната компания.

Corporate governance – начинът, по който компанията ръководи себе си и структурата като цяло.
In a rights issue – компания, която е била вече листната на борсата и кани своите вече съществуващи акционери да да купят допълнително акции от компанията на определена цена.
Можеш да купиш правителствени облигации от Пощенския клон или от брокер. Корпоративни облигации могат да бъдат купени само през брокер. Ако не искаш да купуваш облигации директно, можеш да избереш от различни фондове, които инвестират в облигации. Професионален мениджър е поставен да управлява фонда, за което плащаш такса. Можеш да купиш облигации на фонд, като инвестираш в различни видове облигации, в това число хибридни облигации, високо доходни и през океански облигации. Някои фондове са специализирани да инвестират в облигации от развиващи се пазари.


 Trader Georgi Bozhidarov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни