www.varchev.com

Как да определяме размера на позициите си

Рейтинг:

12345
Loading...

Размера на сделките, които да правим е едно от най-важните неща за позициониране на пазара. Има много начини да определим с какъв точно размер да сключим сделка и тук ще ви покажем уникален начин как да го правите използвайки волатилноста.

Първо нека се съгласим, че търгуването на 100 акции или 1 фючърсен контракт не е толкова добро решение, колкото вариращи позиции спрямо волатилноста. Ако не сте съгласни, първият ми пример ще ви покаже, защо това е проблем. До тогава ще смятам, че ще използваме волатилната стратегия.

Когато пазарите са спокойно, позициите са по-големи а когато са волатилни, позициите са по-малки.  Ключът тук е колко големи и колко малки?

Принципът между правилния размер на сделките се нарича вoлатилен паритет. Това ще рече, да изравняваме волатилноста на всяка сделка, което изравнява и риска. Има и други начини за изравняване на риска, но волатилния паритет е най--простия и ви дава 100% решение.

Изравнявайки риска, вие давате шанс на всяка сделка еднакъв шанс за резултат.

Ако се концентрирате на няколко пазара и търгувате по-големи позции, разчитате на това те да са добри. Ако знаехте това, щяхте да правите само такива сделки и да избягвате другите.

Волатилноста е като вулкан – тиха за дълги периоди и избухваща внезапно след това.

За да можем да се възползваме максимално от тази стратегия, трябва да знаем коя волатилност е по-добра историческата или косвената.

Историческата се образува от актуалните цени, докато косвената от ценообразуването на опциите. Графиката сравнява дългосрочната историческата и косвената волатилност (в дясно) и тази от 2008г (от ляво). Според нея и двата метода дават почти еднакви сигнали, но ако се вгледаме в графиката от 2008г. ще видим разликата. Историческата волатилност продължава да се покачва, докато косвената се е успокоила.

2

Аз смятам, че косвената е по-точна понеже показва какво са готови инвеститорите да платят, отколкото да се концентрира на исторически цени от миналото.

Ако използваме една акция или един контракт за всяка сделка, пазарите с по-висока волатилност и по-високи цени ще надминат пазарите с по-ниска волатилност.

Ако търгуваме ресурси, суровия петрол винаги ще има по-големи печалби или загуби  от колкото EUR/USD например.

За да тестваме ще прилождим 120 периодна пълзяща средна, така ще можем да следим промените в цената поради различните причини.

Можем да изчислим размера на позицията по няколко начина. Да приемем, че можем да инвестираме $10 000.

100 акции за всяка сделка. Това ни позволява да отваряме позиции по-големи от $10 000, когато цената над SPY e над 100.

Да се позиционираме спрямо цената – разделяме инвестицията от $10 000 на текущата цена на акцията, Това ще ни позволи експозицията винаги да е $10 000.

Използвайки CBOE Volatility Index  (VIX), косвената волатилност от 70% ще бъде интерпретирана, като 30% размер на позицията, когато волатилнсота се покачва, размера на позицията се смалява.

При стойност на VIX 100% размера на позицията става 0.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни