www.varchev.com

Как да оцелеем при крипто катастрофа

NYSE Trader

Рейтинг:

12345
Loading...

Започна ли вече мечи тренда при криптовалутите?

Мнозина вярват, че дигиталните валути ще се сринат рано или късно и инвеститорите трябва поне да обмислят възможността  това да се случи.

Какво да правим, ако вярваме в бъдещето на криптовалутите и сме инвестирали в момента?

Пазарната капитализация на дигиталните валути вече е по-малко от $600 млрд. след като надхвърли $800 млрд. преди две седмици. В такива моменти, нещата изглеждат сякаш небесата падат. Почти всички криптовалути се сринаха за изключително кратък период. Голямата тройка - bitcoin, ethereum и ripple са с по над 25% под историческите си върхове и е факт, че сме в период, отличаващ се с екстремна волатилност. Какво трябва да правят инвеститорите, които вярват в крипто-бъдещето?

Кратка ретроспекция: последният мечи пазар на криптовалутите

Когато се погледне общата пазарна капитализация, изглежда сякаш пазара е избухнал през 2017 година. Въпреки, че някои криптовалути (особено bitcoin) имат по-дълга история, през миналата година наистина пазара тръгна нагоре. Когато погледнем графиката отдолу се създава впечатление, че дигиталните валути просто не са съществували преди началото на 2017.

Този факт почти ни кара да забравим, че криптовалутите вече претърпяха няколко драматични разпродажби в миналото. Едва се забелязва на графиката, но когато се фокусираме върху периода между 2013 и 2015 година:

виждаме, че в края на 2013 година общата пазарна капитализация е била повече от $15 млрд и е паднала с около 75% до $4 млрд. към 2015 година. Спокойно може да се потвърди, че това е мечи пазар. И въпреки големите ценови флуктоации през периода, целият процес е много по-плавен, отколкото някой би очаквал при сриване с такъв магнитут.

Това, което може да научим от този пример е, че обратно на общото мнение, очакваната "пазарна катастрофа" може да се окаже дълъг мечи пазар.

Какви са опциите пред инвеститорите?
Очакванията са, че хората, които са инвестирали в криптовалутите вярват в дългосрочната полза на инвестициите си. Тази статия не се отнася за краткосрочни трейдъри. Има няколко неща, които могат да се направят при наличието на мечи пазар.

Опция 1: Продайте

Първата опция е да се продаде, да се изчака края на низходящото движение и може би да се инвестира отново. Проблема при тази ситуация е, че може да се изпусне правилният момент, и по този начин, да се изтърват печалби. Дори по-лошо, пазара може да не обърне изобщо. Но тази опция е особено атрактивна, ако експозицията ви към риск е сравнително висока, или вече сте направили достатъчно възвръщаемост.

Опция 2: Купете при корекцията

Ако наистина вярвате в инвестицията си, може да купите при корекция. Проблемът тук е, че разтягате експозицията си към риск. Може да се окажете с много повече риск, отколкото сте искали, така че бъдете предпазливи! Когато пазарът се възстанови обаче, това може да се окаже печеливша стратегия.

Опция 3: Изчакайте и отложете вземането на решение 

Казано е, че понякога да не правиш нищо е най-правилната стратегия, щом се отнася до инвестиции. Преоценяване на съществуващите опции е нещо, което инвеститорите правят постоянно, и когато не сте сигурен, да не се предприема действие изглежда като атрактивен избор. Бъдете сигурен, че експозицията ви към риск е в толеранс, когато избирате тази опция.

Опция 4: Защитете капитала си

Това може да бъде постигнато по различни начини: купувайки put опции е добра възможност да се подсигурите, че няма да станете жертва на голямо понижение в цените. Диверсификацията на инвестицията между няколко криптовалути е също солидна стратегия, когато не искате да зависите от един единствен актив. Също така може да купите put опции на bitcoin и да влезете long на друга криптовалута, ако мислите, че втората ще се представи по-добре. Също, обмислете експозиция към акции и облигации. Има много начини за постигане на диверсификация, но няма най-добра - всички те си имат своите предимства и недостатъци.

Научените уроци

1. Очакваната пазарна катастрофа може да се окаже всъщност дълъг мечи пазар.

2. Задръжте инвестициите си само и единствено ако сте сигурни, че може да понесете 100% загуби.

3. Никога, и наистина НИКОГА не теглете кредит, за да си купите криптовалути. Ако вече сте го направили, поправете нещата докато има време!

4. Пазарните сривове преживяват само тези, които могат да управляват правилно риска си.

5. Обмислете как да защитите инвестицията си, като диверсифицирате.

6. Да издебнеш пазара не е лесно. Не инвестирайте с идеята за бърза печалба (освен ако не сте професионален трейдър, който знае какво прави.)

7. Ако не вярвате в мечия пазар или катастрофата, инвестирайте! Бъдете сигурни, че правилно управлявате толерантността си към риск и поне обмислете възможността за обръщане на пазарите. Рано или късно ще се случи.

Източник: Bloomberg Pro Terminal

Jr Trader Alexander Kumanov


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни