www.varchev.com

Как да печелим в условията на падащ пазар

Рейтинг:

12345
Loading...

Основата на една добра стратегия за акумулиране на чудесна възвръщаемост от вашето портфолио се състои в това вие постоянно да го обновявате с топ - представящи се акции. Гъвкаво да можете да го менажирате и диверсифицирате. Ако успешно и ефективно прилагате този подход, ще си спестите непродуктивните усилия да се възстановявате от настъпили загуби и да се възползвате от надграждането на позиции за по-кратък период. Именно умението ви да не губите пари по време на лош пазар е ключът към това да успеете да се задържите и да останете печеливши.

Както повечето неща на пазарите, разбира се, това звучи по-лесно от колкото да се направи. Така поставената задача изглежда се противопоставя директно на максимата: абсолютен hold на висококачествени акции в дългосрочен план. Но дори и най-явните представители от тази група понякога претърпяват сериозни корекции. Apple например се понижи с близо 40% от последния си исторически връх, но цената се възстановява и е на път да запише нови върхове.

Дилемата, която сполетява много пазарни участници е как да се задържат към любимите си акции, но все пак да предотвратят сериозно пропадане на портфолиото си при слаб пазар. Всеки, който е търгувал по време на сериозна пазарна корекция, познава болката и страданието, което настъпва, когато се опитва да задържи своите ключови позиции при пропадащ пазар и то с повече от очакванията.

Най-добрия начин да поддържате експозиция към вашите любими акции и в същия момент да избегнете споменатия негативен ефект е като се задържите около т.нар. core, основна, позиция. Това сработва, защото ви позволява да не губите експозиция към акциите си в дългосрочен план. Така обаче намалявате и риска когато пазарните условия се влошат. Има няколко стъпки чрез, които можете да отиграете стратегията.

Формирайте вашата първоначална позиция без много да мислите за входните нива. Веднъж когато сте намерили акция, която вярвате, че си струва да се държи в дългосрочен аспект, следва важния момент реално да я притежавате. По този начин ще се запознаете от по-близо с компанията. И не само, всяка акция си има свой собствен "модел на поведение", който ще опознаете само ако реално я притежавате и я следите активно. Не съществува по-добър заместител от това реално да притежавате акции. Намирането на вход и изход е много по-лесно именно когато сте реален притежател.

Уверете се, че имате истински трейдинг план. В кой момент смятате да намалите позицията? Ще я закриете ли частично за подсилване на кеша в портфолиото? Къде ще поставите вашият следващ sell stop или buy stop? Колко голяма би трябвало да е вашата core позиция срещу трейдинг позицията?

Трудната част всъщност идва когато трябва да приложите вашият трейдинг план. Още по-трудно е когато трябва да се откажем от една от любимите си акции когато тя се представя зле. Съществува позната тенденция да си казваме, че това е чудесна компания, и че всичко ще е наред.

Тайната при търгуването на core позиция е всъщност да се връщате винаги към нея. Ако я оставите неподдържана, накрая "най-печелившата ви позиция" ще е всъщност някоя малка трейдинг позиция. Така настъпва и разочарованието за много хора, които се опитват да игнорират този подход. Те нямат добър трейдинг план или не го следват дисциплинирано.

Позиционирането ви в точния момент всъщност не е от толкова голямо значение от колкото да менажирате риска. Можете да закупите акция по всяко време, стига да имате достатъчно прецизен stop и да менажирате правилно риска.

Трейдинга с core позиции е начин, чрез който сливате предимствата на активната търговия и buy and hold метода за дългосрочния план. Целта е докато вашите любими акции, подбрани за дългосрочния хоризонт страдат, то вие да акумулирате краткосрочни печалби. Може да се наложи да приложите повече усилия от необходимото, но това може да доведе до изключителни резултати.


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни