www.varchev.com

"Мечият" пазар е неразделна част от инвестирането. Рано или късно той се случва.

Рейтинг:

12345
Loading...

Въпреки че няма официална дефиниция, за "мечи" се приема пазар, който е регистрирал понижение над 20%. От края на Втората световна война имаме 13 "мечи" пазара, със среден спад от около 30%. Може би всеки е чувал постулатът "купувай при спад и продавай при еуфория. Лошото е, че когато имаме мечи пазар, спадовете са бързи и имате чувството, че светът свършва, без очаквания, че акциите може да се възстановят. Затова е трудно да се купува при спадове или паника.

Един от начините да се избегнат "мечите" пазари е да се инвестира само в безрискови финансови инструменти: съкровищни бонове например, а не в акции. Нека разгледаме как тези стратегии са се развивали през годините.

За периода от 1946 г. до края на 2015 г. дългосрочната средно годишна норма на възвръщаемост на индекса S & P 500 е приблизително 10,9%. В същото време дългосрочната средно годишна възвръщаемост на едномесечните съкровищни бонове е 4,1%. Ако приспаднем инфлацията ще получим реална средно годишна норма на възвръщаемост 6.9% , докато съкровищните бонове са регистрирали 0.4% .

Защо акциите регистрират възвръщаемост повече от 6.5% годишно от съкровищните бонове? Поради риска това е причината. С други думи ако искате повече доходност трябва да поемете повече риск, риск който се дължи на нестабилността на акциите - същата непредсказуемост и несигурност, която създава тези ужасяващи мечи пазари. Тези мечи пазари отнемат от много по-голямата възвръщаемост на акциите.

Вече осем години от края на последния мечи пазар, което повишава вероятността от нов. За съжаление, нямаме представа кога ще бъде следващият мечи пазар само знаем че е задължителен. Той може да да започне тази година, следващата година, или след пет или 10 години, когато акциите струват много повече, отколкото сега. Просто никой незнае кога.

Практиката показва, че мечият пазар започва когато всички са в еуфория, когато пазара е акумулирал много повече позитивни очаквания, отколкото реално ще се случат. Тогава се случва нещо, което провокира старта на разпродажбите нещо голямо, което се очаква и което е държало надеждите и последната бича вълна на бичия пазар. дали това не е данъчната реформа, която всички очакват и която предизвика последната вбича вълна на пазара.

Стефан Д. Ангелов - Head of Stocks Trading


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни