www.varchev.com

Най-големите капани, в които един трейдър може да влезе

Trap

Рейтинг:

12345
Loading...

Трейдинга е процес, който е различен за всеки участник: голяма доза успех зависи от личните ни качества и сили. И пак, голям брой от нещата са общи - подобните препятствия, през които всички минаваме и общите капани, които във всеки даден момент дебнат трейдърите.

В тази статия сме събрали потенциалните убийци на трейдинг успеха, както и препоръки как да ги елиминираме или да обърнем ситуацията в случай, в който нещата не се развиват благоприлично за нас.

1. Да ни мързи да тестваме неща

Много е примамливо просто да започнем да търгуваме по нова стратегия за да оберем монетарните плодове от нея. Обаче, впускайки се към непознатото не е най-добрата идея. Практиката прави съвършенството и винаги е по-добре да тестваме нещата.

В резултат, използваме потенциала, постигнат от демо акаунти - тестваме услугите, които се предоставят от брокера ни, тестваме новата стратегия, работим върху риск мениджмънт и обем на позициите.

2. Екстремен акцент върху резултата

Много трейдъри очакват да видят смайващите суми печалба буквално за нула време. Други се фиксират върху идеята, че всяка сделка трябва да бъде печеливша.

Няма да спорим, че трейдинга трябва да бъде в наша полза, това няма нужда да се коментира. Въпреки това, манията за печалби сама по себе си няма да ви помогне. В крайна сметка наградите няма да се постигнат сами.

Всички важни неща - анализ, стратегия, управление на риска - са елементите на търговския процес. Така че, докато е абсолютно необходимо да имате цел (разумна, със сигурност), след като целта е поставена, трябва да хвърлите всичките си сили и внимание към процеса на търговия.

Учете се от всяка сделка, която правите - вашият собствен опит за наблюдение и работа с пазара е вашето най-ценно предимство. Съсредоточете се върху ключовите елементи на търговията, споменати по-горе и се опитайте да подобрите уменията си във всеки от тях.

3. Липса на добър паричен и риск мениджмънт

Причините за тази грешка може да са различни: мързеливост, която вече я обсъдихме, невежество, липса на търпение. Имайте предвид, че професионалния трейдинга не е игра и че всеки път всъщност залагате истински пари, а не просто някакви числа, които виждате на екраните.

В допълнение, запомнете и бъдете предпазливи към следното: човешката природа винаги е била и винаги ще бъде склонна да подценява възможността от лоши сценарий. Приемете идеята, че загуби ще има и вашата работа е да сте сигурни, че те няма да изядат от вашия депозит. Бъдете подготвени: не рискувайте прекалено много и използвайте стоп лос поръчки.

4. Забравяне за големите времеви графики

Някои интрадей трейдъри - начинаещите - мислят дневните и по-големите графики като нещо отдалечено и несвързано с това, което правят. И все пак, те показват голямата картинка.

Въпреки че фракталите, които виждаме на малките графики са първите, които показват промяна в пазарите, те могат да бъдат просто шум, който няма да се превърне в нов тренд.

Като резултат, бъдете сигурни, че се консултирате с големите графики всеки ден, за да сте сигурни, че краткосрочните ви идеи няма да се сблъскат с дългосрочната истина на подкрепите и съпротивите на големите интервали.

5. Постоянното бързане

Задайте си следния въпрос: търпелив човек ли сте? Имате ли това желание да отворите търговска поръчка, без значение да купувате или продавате, веднага след като сте включили вашия софтуер за търговия само с цел да направите нещо?
Подобно бързане да започнете с търговията е доста често срещано в наши дни, като самият процес е усъвършенстван, бърз и лесен. Друга форма на заболяването е, когато човек забележи бързо движение на цената и има внезапна паническа атака, завзета от страха да не изпусне (FOMO) сделката на живота си.
Проблемът е, че ако бързате, вероятно ще си спестите доста в анализа на пазара и ще влезете в нещо, в което не би трябвало да влизате. Шансовете са, че по този начин ще пропусните и управлението на риска.

За да избегнете подобни ситуации, опитайте се да следите съзнателно психологическото си състояние по време на всяка търговия. Направете го рутинна проверка: всеки път, когато почувствате, че се движите твърде бързо, ударете спирачките, поемете дълбоко въздух и помислете още.

6. Не разбирате есенцията и логиката на пазара

Доста често трейдърите гледат графиката, но всъщност не я виждат. Не забравяйте, че ценовото действие е резултат от активността на всички участници на пазара или че корекцията се получава след всеки голям ход. Също така си струва да се отбележи, че по-ниския връх на възходящ тренд е тревожен знак за биковете или че пробивите на важни нива може да са фалшиви.
Освен това, свещите и техните модели могат да ви разкажат истории за случилото се с цената; че техническите показатели не носят нова информация, а се извличат от цената; че основните икономически различия оформят дългосрочните тенденции и пазарът се ръководи от очакванията в по-голяма степен, отколкото от самите събития и т.н.
За да станете по-добри в четенето на пазара, направете прогнозите си за инструментите, с които не търгувате и вижте как се оказва ситуацията. Наблюдавайте реакцията на цената на икономическите новини. Прилагайте всяка част от знанията, които получавате на практика.

7. Прекаляване с анализа

За съжаление, понякога прекалено много от нещо хубаво прави нещо лошо. Винаги трябва да можете да видите графиката и цените под всички линии, които сте нарисували, и всички показатели, които сте приложили - без шеги!

За да бъда честен, трудно е да разбереш как може да ти трябват повече от 3-4 индикатора: няма смисъл да прилагаме индикатори, които имат подобни функции. В допълнение, по-голям брой индикатори просто ще направят стратегията за търговия обемиста и нефункционална.

В резултат на това изрежете излишните неща и използвайте останалите ефективно.

8. Слабо планиране и организация

В някои начинания се отплаща да бъдеш спонтанен. Търговията обаче рядко е една от тях. Това не означава, че търговията не е творческа, но изисква дисциплинирано изпълнение на много различни нива.

Тук подчертаваме не само необходимостта от търговски план с техническите подробности за вашите сделки, но и необходимостта от ежедневно функциониране. Уверете се, че организирате внимателно своята дейност. Определете определени периоди от време за търговия и не забравяйте да се придържате към тях.

Заключение

Нашият най-искрен съвет за вас е да опитате и всъщност да използвате предложението решения. Както може често да се случи в трейдинга, нещата изброени по-горе може да изглеждат банални и лесни.
Все пак, много трейдърите не се опитват да променят ситуацията си и забравят за лесните стъпки, които могат да направят трейдинг живота им много по-добър. Дали времето да се превърнете в отговорен трейдър не е настъпило?


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни