www.varchev.com

Рей Далио: лека промяна в мисленето, може да ви направи богати

Ray Dalio on TED talks

Рейтинг:

12345
Loading...

За някои, този работен стил може да изглежда радикален, но според Рей Далио: "това беше ключът да издигна бизнеса си от пепелта".

В един момент, основателят и изпълнителен директор на Bridgewater Associates губи толкова пари, че се налага да освободи повечето от своите работници и в същото време да иска $4000 от баща си за да покрие своите сметки.

Днес той е един от най-успешните предприемачи и инвеститори в света. Богатството на Далио се оценява на $17млрд, а Bridgewater е един от най-големите хедж фондове в света. На въпроса наистина ли имаше късмет, Далио отговаря с думите "Има нещо такова".

В неотдавнашната си дискусия на TED talks, Далио сподели как е изградил своя бизнес отново след един от най-големите провали в живота си.

Издигане от дъното
Преди да изтърпи голямата си финансова загуба, Далио е успешен на фондовият пазар, като мислеше, че знае как се играе играта. След това обаче се случи дълговата криза, когато Далио осъзна, че арогантността му е главният виновник за неговият финансов колапс.
"След това, вместо да си казвам "Имам право", започнах да се питам, как да разбера че съм прав? Тогава вече разбрах, че е време да предприема друг подход и осъзнах, че беше време за смирение"- казва Далио.

Нека най-добрата идея спечели
След финансовият колапс и решението на Далио да бъде по-смирен, той въвежда нова стратегия за култура на работното място. Далио я нарича меритокрация. Той повече не искаше да бъде лидера в компанията, който всички следват, а позволи на целият екип да представи становищата си по даден въпрос и след това избираше най-добрата идея. Далио нарежда на персонала си, когато направи грешна стъпка да бъде извикан на среща и да се говори за проблема открито. Всичко това ставаше на неподготвена и неорганизирана среща, където служителите имат правото да кажат какво мислят и защо шефът им прави грешна стъпка.

Повечето главни изпълнителни директори не обичат да им се казва, че са се сринали или, че не правят нещо както трябва, но Далио го направи и смята това за чудесно. "Имах нужда от обратна връзка и наемането на служители, които споделят своите гледни точки помага да се подобри работата на компанията" - казва Далио. Обратната връзка е достъпна за всички в компанията и това допринася за обучението на служителите.

Във всяка организация има недосегаеми. Те могат да вземат противоречиви гледни точки, защото вече са на върха. Разбира се, човекът, който обвини Далио за лошото му представяне е директорът на Bridgewater Portfolio Startegy – това е доста нависоко.

Но Далио се кълне, че идеологията на радикалната прозрачност се прилага на всяко ниво на неговата организация. „Jen, която е на 24 години и тъкмо е приключила с колежа може да каже на мен, изпълнителният директор, че не си върша работата като хората,“ казва той. Той дори е проектирал алгоритъм, който приема мнения на хората по време на среща, след което изкарва всички резултати, за да се сравняват.

Далио вярва, че всички имат право на мнение. Но това не означава, че един човек е по-прав от друг. Една единствена гледна точка никога няма да надделее.

Събирането на всички тези гледни точки, мнения и обратна връзка изглежда като много работа. Струва ли си? Абсолютно, твърди Далио.

„Това ни даде по-ефективна работа и по-ефективни взаимоотношения“, казва той. Той може и да подкрепи думите си с числа. Bridgewater е направил повече пари за своите клиенти, отколкото всеки друг хедж фонд за последните 23-26 години.

Той признава, че този начин на работа няма да работи за всички. Отнема около 18 месеца, за да се почувствате удобно с процеса. И 25-30% от хората просто не са подходящи за това. Но за останалите, този подход може радикално да преобразува начина по който се прави бизнес.

Далио приключва разговора си, като насърчава публиката да обмисли как това може да засегне ежедневието им. „Наблюдавайте себе си в разговорите с другите“., предлага той. „Представете си, че сте знаели какво мислят наистина.“

Звучи доста страшно. Но също и освобождаващо. Може би е време да въведете доза радикална прозрачност.

 

 

 


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни