www.varchev.com

Трите вечни съвета на Бенджамин Греъм при инвестирането в акции

Stock investment

Рейтинг:

12345
Loading...

Вие може би считате, че Уорън Бъфет е един от най-големите инвеститори на всички времена и това е донякъде правилно, но ако попитате самият Бъфет, кой е най-големият инвеститор на всички времена, той ще посочи своят учител, Бенджамин Греъм.
Греъм е инвеститор и учител, който по принцип се смята за бащата на анализа и инвестирането в подценени акции.

Неговите идеи и методи са добре документирани в книгите му "Security Analysis" от 1934г. и "The Intelligent Investor" издадена през 1949г. Тези текстове се считат за задължителни за всеки един инвеститор, но те определено не са лесни за четене и в тази статия ще Ви представим трите най-важни принципи при инвестирането на Греъм.

Принцип 1: Винаги инвестирайте с висок марж на безопасност
Какво означава това? това означава, че пазарната цена на една акция е доста по-ниско от колкото реалната стойност на компанията, която се смята, че не само ще осигури добра доходност, но и че рискът който се поема е по-малък. С прости думи целта на Греъм е да закупи активи на стойност $1 за 50 цента и го прави много добре.
Тази концепция е много важна за инвеститорите и те трябва да обърнат внимание на това за да си осигурят по-нисък риск и по-висока доходност, защото почти винаги пазарната цена се отправя към справедливата. Греъм е установил, че ако една акция е достатъчно подценена, то нейният спад рядко продължава и по-този начин рискът спада значително.

Принцип 2: Очаквайте волатилност и печелете от това
Инвестирането в акции означава справяне с високата волатилност. Вместо да излизате от пазара по време на корекциите, направете точно обратното, възползвайте се от корекциите и вземете по-добра цена на актива, докато всички разпродават. Освен това не трябва да забравяте и правило едно, купувате само когато пазарната цена е под реалната стойност на компанията.

Принцип 3: знайте какъв инвеститор сте
Греъм казва, че инвеститорите трябва да знаят доста за себе си. За да се убедите в това той прави ясно разграничение между различните групи, опериращи на фондовия пазар.

Активни и Пасивни
Вие имате само две възможности за избор: първият е да се направи сериозен ангажимент към това занимание и да отделите сериозно количество време и енергия за да се превърнете в добър инвеститор (Активен). Другият вариант е ако не чувствате, че това е за Вас да отделяте по-малко време в това да изследвате компании и да гоните възможно най-висока доходност на пазара, като по този начин крайният резултат разбира се ще бъде по-лош. Според Греъм работата = възвращаемостта.

Спекулант или инвеститор
Не всички хора на пазара са инвеститори. Греъм смята, че е от решаващо значение за хората за да се определи дали те са инвеститори или спекуланти. Разликата е проста: един инвеститор гледа на акцията като част от бизнес и гледа на себе си като акционер в тази компания, докато спекуланта гледа на себе си като играч на скъпи хартийки без вътрешна стойност. За спекуланта стойността се определя от това кой колко е готов да плати за неговата акция.
Според Греъм има хора които спекулират и инвестират интелигентно.

Ключът е в това да знаете перфектно какъв сте!

Източник: Investopedia.com 

Снимка: Pexels.com


 Trader Petar Milanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни